Vatrogasci VZO Sveti Petar Orehovec briljirali na taktičko-pokaznoj vježbi te oduševili mještane

Mirno nedjeljno podne u Svetom Petru Orehovcu prekinule su vatrogasne sirene. Mjestom su iznenada protutnjala vatrogasna vozila koja su pod rotirkama žurila na intervenciju. Srećom, ove su  scene samo bile dio taktičko-pokazne vježbe Vatrogasne zajednice Općine Sveti Petar Orehovec.

Cijeli scenarij „Taktičko-pokazne vježbe“ koja je bila predviđena projektom „Kuća ideja-prostor zajedništva“, osmislio je zamjenik zapovjednika JVP Grada Križevaca Marijan Sokolić. Ova je vježba bila ujedno i posljednja, unutar ciklusa radionica „Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije“, koje VZO Sveti Petar Orehovec već unazad godinu dana provodi u suradnji s Društveno kulturnim centrom u Svetom Petru Orehovcu. Vatrogaskinje i vatrogasci s orehovečkog područja i cijelog Potakalničkog prigorja, redovito su posjećivali radionice te sudjelovali na edukacijama koje su mjesecima bile vođene od strane čelnih ljudi Hrvatske vatrogasne zajednice, a među njima je bio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Taktičko-pokazna vježba odvijala se ispred župne crkve svetog Petra apostola, gdje su vatrogasci  sudjelovali na misi, obilježivši blagdan svetog Florijana, svog nebeskog zaštitnika.

Poslije nedjeljne mise, na taktičko-pokaznoj vježbi okupljeni su gledatelji mogli vidjeti scenarij prometne nesreće u kojoj sudjeluju tri vozila, među kojima dva osobna i jedna autocisterna koja prevozi opasnu tvar. Jedno osobno vozilo se zapalilo, dok je u drugom ostala unesrećena osoba. Brzom tehničkom intervencijom, vatrogasci su spasili unesrećenog kojem hitan medicinski tim pruža prvu pomoć. Vatrogasci su uspješno demonstrirali obranu autocisterne koja je prevozila opasnu tvar, kako se požar sa zapaljenog vozila ne bi proširio na nju. Na vježbi su vozilima sudjelovali DVD-ovi Sv. Petar Orehovec, Miholec  i Fodrovec te vatrogasci iz DVD-ova Selanec, Hižanovec, Gregurovec i Bočkovec, a cijelom vježbom je rukovodio zapovjednik VZO-a Sveti Petar Orehovec Antun Petric

Cilj i zadaća vježbe bio je utvrditi rad s postojećom opremom, sustavima veze te spremnost i usklađenost DVD-ova unutar zajednice. Ono najvažnije, mnogobrojni zainteresirani gledatelji, koji su s velikim zanimanjem pratili uvježbane vatrogasce, ujedno su se upoznali sa stupnjem opremljenosti vatrogasnih društava.

Nakon uspješno odrađene vježbe, vatrogasci su se okupili ispred vatrogasnog doma u Svetom Petru Orehovcu gdje je župnik Milan Kerš blagoslovio kip svetog Florijana. Ovim je događanjima obilježen Svjetski dan vatrogasaca te svibanj kao mjesec zaštite od požara.

Radionica „Taktičko-pokazna vježba“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica Općine, Likovna udruga Prigorje Art, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ova radionica, kao i sve ostale radionice Vatrogasne zajednice Općine Sveti Petar Orehovec koje su se održale u sklopu ciklusa radionica „Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije“, u potpunosti su bile besplatne.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.