4. Balogijada

Danas se najprije u Tremi, na adresi Trema Dvorišće 112, održava svečani završni program 4. Balogijade, a potom će u područnoj školi u Svetom Petru Čvrstecu biti otvorena likovna izložba radova laureata 4. Balogijade. U programu sudjeluju učenici iz cijele Hrvatske koji su bili laureati krasnoslovno-scenskog i likovnog natječaja; tako danas dolaze učenici od Osijeka i Ivankova preko Zagreba, Rijeke, Ogulina, sve do Dalmacije – Sinja, Makarske, Brača…

Dakle, riječ je o jednoj od najvećih nacionalnih manifestacija namijenjenih učenicima hrvatskih osnovnih škola koji od 2019. godine, kada je Osnovna škola “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno organizirala 1. Balogijadu, sudjeluju u njezinu krasnoslovno-scenskom i likovnom natječaju, pri čemu laureati osvajaju i vrlo vrijedne nagrade.

Ove godine na natječaju 4. Balogijade sudjelovalo je više od 1100 učenika iz cijele Hrvatske, a 40 najboljih (po 20 u svakom dijelu natječaja) osvaja zanimljive nagrade.

Radove/izvedbe učenika procjenjuju stručna prosudbena povjerenstva predvođena Barbarom Rocco u krasnoslovno-scenskom dijelu natječaja te Tomislavom Buntakom, dekanom Akademije likovnih umjetnosti, u likovnom dijelu natječaja.

Podupiru ih Ministarstvo kulture i medija i Općina Sveti Ivan Žabno, a prema ovogodišnjoj temi natječaja, Veseli zemljopis, podržalo ih je 16 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode koji nagrađenim učenicima doniraju ulaznice u parkove. 

U osiguravanju nagradnog fonda podupiru ih i izdavačke kuće (Profil, Katarina Zrinski, Školska knjiga, Mozaik knjiga), kao i neki umjetnici.

Završna svečanost Balogijade održava se danas, 17. lipnja s početkom u 11,00 sati, u Tremi i Svetom Petru Čvrstecu, a u srpnju će u Nacionalnom parku Krka biti postavljena i izložba najuspjelijih učeničkih likovnih radova s 4. Balogijade.

Nakon današnjeg svečanog završnog programa, koji u 11,00 sati započinje u Tremi, zaputit ćemo se u Sveti Petar Čvrstec gdje je postavljena likovna izložba najuspjelijih učeničkih radova pristiglih na likovni natječaj. Tu će naši laureati saznati u koji nacionalni park ili park prirode idu kao nagradu za svoj rad i trud, što su ujedno i glavne nagrade ovogodišnje Balogijade.

U privitku je hodogram s okvirnim vremenikom današnje priredbe. 

Trema Dvorišće – vatrogasni dom

1. Vlak – školski zbor (voditeljica: Višnjica Radić)

2. Uvodne riječi – Tomislav Hanžeković (ravnatelj) i Tomislav Hrebak (voditelj Balogijade)

3. Petar Preradović: Rodu o jeziku – učenice 7. r. MŠ Sveti Ivan Žabno (voditelj: Tomislav Hrebak)

4. Kakvu kome knjigu – učenici 2. r. PŠ Sveti Petar Čvrstec (voditeljica: Nikolina Kušec)

5. Žufka čuča – učenici 4. r. MŠ Sveti Ivan Žabno (voditeljica: Mirela Tuk)

6. Veseli zemljopis (krasnoslovi) – učenici 4. r. PŠ Sveti Petar Čvrstec (Anamarija Harmicar Puljiz)

7. Dječji grad – Bum, bum, bum (plesna točka) – učenici 3. r. MŠ Sveti Ivan Žabno                                                   (voditeljica: Tatjana Kopjar)

8. krasnoslovi laureata 4. Balogijade

9. dodjela nagrada

10. Kad bi svi ljudi na svijetu – školski zbor (voditeljica: Višnjica Radić)

12,45 – 13,45 sati

Sveti Petar Čvrstec – škola

1. likovna izložba 4. Balogijade

2. izvlačenje ulaznica za nacionalne parkove / parkove prirode

14,00 sati

Trema Dvorišće – vatrogasni dom

1. zajednički ručak i druženje