Dan škole OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci

Uz rock koncert, nogometnu utakmicu učenika protiv učitelja, brojne sportske i likovne aktivnosti obilježen je još jedan Dan škole. Ove godine po prvi put uveden je i koncept gostujućih predavanja  prema kojem većinom bivši Nazorovci , redom istaknuti Križevčani/ke, imaju ulogu motivatora.

U utorak 31. svibnja obilježen je Dan škole u OŠ „Vladimir Nazor“  Križevci.

Proslavu su otvorili učenici nižih razreda koji su sa svojim učiteljicama igrali graničara i natjecali se u štafeti, ali i kroz različite radionice bolje upoznavali književnika čije ime nosi škola.

Na malo drugačiji način, obilježen je Dan škole u višim razredima. Ugošćeno je 15 predavača, redom Križevčana/ki koji su odabirom svojih profesija, uključivanjem u društveno angažiran i koristan rad, uspjesima, rezultatima,  trudom i zalaganjem poslužili za primjer učenicima. Ideja je bila okupiti bivše Nazorovce (većinom su bili bivši učenici, a neki od njih i bivši učitelji)  i ljude iz grada koji će svojim životnim i radnim iskustvom nadahnuti učenike da pronađu ono što vole, trude se i obrazuju kako bi bili uspješni, poduzetni i samostalni.

Gostujući predavači bili su atletski prvak Branko Zorko i prvakinja Ana Budija, umirovljene učiteljice Mira Harča i Ana Juran, gradonačelnik Mario Rajn, futsal reprezentativka i trenerica Tihana Nemčić, umjetnica čija dječja slika još krasi školske hodnike Tea Hatadi, arheolog i slikar Zoran Homen,  farmaceutkinja i poduzetnica Ivana Šamuga, poduzetnik Tihomir Tepeš, obrtnik Ivica Levak, HGSS-ovac i alpinist Tomislav Leskovar, učiteljica joge i ekološka aktivistkinja Olga Razum Šujica, kuhar, koktel majstor i učitelj Mišel Doskočil i znanstvenik astrofizičar Andrej Dundović. Ovaj koncept pokazao se vrlo uspješnim, zadovoljni su bili i predavači, od kojih su se neki vratili u školske klupe nakon desetaka godina, i učenici koji su pažljivo slušali i postavljali praktična pitanja. Na predavanjima učenici su imali priliku osladiti se tortom, razgledati opremu HGSS-ovaca, izraditi sapun, saznati koje su ovlasti i dužnosti gradonačelnika, ali i postavljati praktična pitanja koja se tiču izazova pojedinih profesija i sportova, plaće, uvjeta rada. Dogovoreni su  posjeti zainteresiranih učenika obrtnicima i majstorima te budućoj zvjezdarnici, a na kraju se jedna od gošći, Tihana Nemčić, pridružila učiteljskoj nogometnoj ekipi.

Nakon gostujućih predavanja, školski bend je na igralištu održao koncert i odabirom rock klasika podigao atmosferu. Dan škole je završio tradicionalnom nogometnom utakmicom između učenika i učitelja u kojoj su ove godine, nakon niza uspješnih godina, učitelji izgubili s bolnih 5 naprema 1. Uz čestitke učenicima, učitelji su poslani na produženu nastavu iz tjelesnog.

Andrea Katanović Babić