Europska komisija objavila izvješće u kojem stoji da je Hrvatska spremna za euro

Europska komisija i Europska središnja banka objavile su konvergencijsko izvješće u kojem stoji da je Hrvatska spremna za uvođenje eura 1. siječnja sljedeće godine. Od toga nas dijeli samo jedan korak – pozitivna odluka Europske komisije koja se očekuje 12. srpnja na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu. Hrvatska će biti 20. zemlja sa zajedničkom eurovalutom.

– Danas je povijesni dan za Hrvatsku. Nakon velikog truda ispunila je sve uvjete kako bi mogla uvesti euro kao svoju valutu. Čestitam Hrvatskoj, njezinoj Vladi i građanima, na ovom impresivnom postignuću. Time je popločen put da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja sljedeće godine. Naravno, to još moraju potvrditi zemlje članice. To će označiti potpunu integraciju Hrvatske u Europsku uniju, manje od 10 godina nakon što je postala njezinom članicom. Uvođenje eura donosi prave povlastice građanima Hrvatske i njezinu gospodarstvu, a snažnija i veća eurozona također pridonosi globalnom rastu Europe. Ovo je važan poticaj za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju. Naša je valuta simbol europske snage, jedinstva i solidarnosti. Hrvatska sada zaista kuca na vrata eura, rekao je potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis.
– Čestitke Hrvatskoj!, rekao je na kraju na hrvatskom jeziku.

– Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade. Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. Europska komisija predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnja 2023.!, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Foto: plenković /twitter