Europski dani arheologije u Gradskom muzeju Križevci

Gradski muzej Križevci sudjelovat će u obilježavanju manifestacije EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE organiziranjem radionice PRAPOVIJESNI KERAMIČARI koja će se održati u subotu, 18. lipnja 2022., od 10 do 13 sati u Etno-parku Muzeja (Tome Sermagea 2, Križevci)

Polaznici radionice sudjelovat će u oblikovanju posuda u glini prema oblicima prapovijesnog keramičkog posuđa Arheološke zbirke koji potječu s eneolitičkih nalazišta lasinjske kulture Beketinec i Bukovje, kao i s kasnobrončanodobnog lokaliteta Križevci – Ciglana te će ih pokušati ukrasiti na način kako su ukrašavali prapovijesni keramičari.

Eneolitički  lasinjski oblici bit će zastupljeni malim bikoničnim bočicama, jednom od najznačajnijih osobitosti Beketinec – tipa lasinjske kulture rasprostranjenom na području središnje Hrvatske, bikoničnim vrčićem ukrašenim urezanim X-motivom te žlicom s prstenastim pojačanjem na završetku tuljca za umetanje drške, dok će se od kasnobrončanodonodobnih oblika modelirati konične šalice koje ponekad mogu biti ukrašene roščićima na obodu te bikonični lonac.

Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama.

Također, u petak, 17. lipnja, od 10 do 15 te u subotu, 18. lipnja, od 10 do 13 sati svim posjetiteljima Muzeja bit će omogućen besplatan razgled stalnog postava.

Organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Inrap uz niz partnerskih institucija. Arheološki muzej u Zagrebu proglašen je glavnim organizatorom za Hrvatsku.

Izvor: Gradski muzej Križevci

Foto: pixabay