Majdak – izvješće treba sadržavati konkretne stvari koje gradonačelnik radi, kud se kreće i gdje se nalazi?

Na dnevnom redu 8. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca bilo je Izvješće o radu gradonačelnika za srpanj-prosinac 2021. o čemu se povela rasprava.

Vijećnik Ivan Majdak (LIPA) rekao je da je ovo drugo izvješće u mandatu gradonačelnika.
-“U onom prvom je bilo zasluga za dolazak biskupa Stipića u Križevce, u ovom se nabrajaju zasluge za sve i svašta. Pitam se ima li još netko u ovom gradu ili sve radi gradonačelnik. Da li gradske službe uopće išta rade? Očito da imamo različito poimanje o tome što bi u izvješću trebalo stajati. Po meni bi trebalo stajati ono što gradonačelnik radi. Nabrajati ovdje manifestacije od Spravišča do događanja na kojima možda nije bio ni nazočan gradonačelnik u to vrijeme, za mene nije nešto što bi trebalo krasiti ovo izvješće. Građani bi vrlo rado čuli kuda se gradonačelnik kreće, ako ga nema na poslu deset dana gdje se nalazi. To su ona pitanja koja zanimaju vijećnike, građane i to je ono što gradonačelnik radi. Gdje je na službenom putu, kakvi su rezultati, koliko je sredstava temeljem njegovog angažmana dovučeno u Križevce, koji su programi ušli u Križevce zahvaljujući gradonačelniku. Ne govorimo sad o tome da je Gradsko vijeće donijelo Odluku da osnivamo zakladu za studente VGU-a koji su iz potresom pogođenih područja i da si tu zaslugu uzima gradonačelnik. Niste to vi zaslužni, zaslužni su vijećnici koji su to donijeli. Zaslužne su stručne službe koje su to provele. Ovakvo izvješće naravno da neću podržati. Smatram da bi izvješća ubuduće trebala sadržavati konkretne stvari koje radi gradonačelnik, a ne kompletne gradske službe i Gradsko vijeće” – kazao je Ivan Majdak.

Gradonačelnik Mario Rajn je odgovorio da ovakva izvješća imaju neku formu o čemu je razgovarao i s drugim gradonačelnicima.
-“Neki imaju tabličnu formu, neki opširnije, neki šturije, ali nitko nema dnevnik. Kao odgovorna osoba Gradske uprave stojim na čelu i stručnih službi. Te službe pripremaju materijale koji dolaze pred vas, inicijative nisu sigurno plod samo mene, iako neke značajnije, usuditi ću se reći da jesu. Smatram da je ovo dovoljno opširan pregled da vidite ono što je bitno. Posebno sam ponosan na izradu Plana razvoja grada za naredno desetljeće gdje smo, za razliku od mnogih gradova, to odradili s našim građanima, s našim stručnim službama, našim ravnateljicama i ravnateljima. Od svih manifestacija koje vam se mogu ili ne mnogu sviđati, ovo je ono što treba istaknuti. Stojim iza stručnih službi grada i nitko od njih se nije našao omalovažen da sam u izvješću uzeo ono što je netko vrijedno radio. Grad Križevci nije samo jedan čovjek, tu je niz prekrasnih ljudi koji kroz svoje aktivnosti čine ovaj grad bolji. Svi su doprinijeli rezultatu koji krasi Upravu, a onda i gradonačelnika na tom vrhu, to je tako kad idete na izbore i imate privilegiju biti birani od strane građana ” -rekao je gradonačelnik Rajn.

Vijećnik Ivan Majdak (LIPA) uputio je repliku:
– “Nisam mislio da ste podcijenili ljude koji to rade, ali mi je drago da ste ih spomenuli. Bilo bi mi još draže da kažete da je to izvješće svih vas i cijele Gradske uprave, a ne gradonačelnika što je istina” – dodao je Ivan Majdak.

Izvješće je prihvaćeno s 13 glasova Za (Rajnova lista 8, HDZ 2, SDP 3) dok je LIPA s 2 glasa bila protiv, a HDS s 2 glasa je bio suzdržan.

U ponedjeljak je HDS poslao medijsko priopćenje u kojem kritizira ovo gradonačelnikovo izvješće, a objavljeno je na našem portalu. /rkž, foto: lh/