Najljepša rođendanska proslava Lucije Kovačić – izložba “Pogled kroz 19”

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci križevačkoj likovnoj publici predstavila se u četvrtak navečer mlada križevačka slikarica Lucija Kovačić. Vjerojatno na svoj rođendan, 9. lipnja 2022. nije mogla niti poželjeti bolji poklon od ostvarenja svog sna da prostorije Likovne galerije ispuni svojim radovima. U tome ju je došla podržati brojna publika: od prijatelja iz škole, a maturantica je Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, prijatelja iz Atletskog kluba Križevci jer bila je i vrsna sportašica, slikara Križevačkog likovnog kruga s kojima je zajedno stvarala svoja djela do glazbenika, Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige i svih ostalih prijatelja i građana koji su došli na otvorenje ove izložbe naslovljene »Pogled kroz 19«.

Uvodno je prisutne pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi izrazivši zadovoljstvo što je izložba priređena uoči Lucijinog odlaska na obrazovanje u Nizozemsku i sa željom da za nekoliko godina Križevčani ponovo vide njene radove i napredovanje.

Mlada umjetnica Lucija Kovačić kazala je da ime izložbe »Pogled kroz 19« nije slučajno.

-»Dobila sam priliku baš na svoj rođendan otvoriti ovu izložbu. Srce mi je kao da sam završila utrku na 400 metara. Kroz svojih 19 godina imala sam priliku iskušati se u mnogim stvarima, ne samo u umjetnosti već i u sportu i glazbi. U sportu sam upoznala divne ljude, a i tu ispred mene stoje mnogi za koje sam sigurna da će uvijek biti uz mene. Hvala svima na velikoj podršci, a posebno želim spomenuti svoje roditelje uz čiju podršku stojim tu pred vama. Sa zadovoljstvom vam mogu pokazati sve što sam napravila kroz ove godine, svoje likovne radove i vjerujem da ćete uživati i vidjeti sav moj trud koji se isplatio jer sam upisala akademiju u Nizozemskoj i nadam se da ću ovo znanje koje sam tu stekla nastaviti usavršavati. -« rekla je Lucija Kovačić.

Tomislav Hrebak pročitao je zatim pismo Lucijinog sportskog trenera. Vrlo emotivnim riječima Pero Budija u pismu je kazao da ovom retrospektivom radova Lucija odlazi, ali tako mora biti.

-»Odlasci su uvijek pomalo tužni, ali mi koji ostajemo ne tugujemo. Naprotiv, radujemo se jer si odabrala svoj put i koračaš prema zvijezdama. Pišem ti kao tvoj trener, kao tvoj prijatelj kojem su tvoji roditelji poklonili povjerenje.« – istakao je u pismu Pero Budija podsjetivši na sportska druženja i treninge na puteljcima, prigradskim cestama, po suncu i kiši, mrazu, razgovore o treningu i sportu, ali i svim njezinim interesima, ambicijama…

-»Mogla si biti sportašica, glazbenica,spisateljica, umjetnica, slikarica. Odabrala si svijet umjetnosti. Kist i boje tvoj su konačni odabir.

Odlaziš i gdje bila zauvijek ostaješ naša, a mi nek ostanemo tvoji« – poručio je trener Pero Budija.

Lucijina mentorica, povjesničarka umjetnosti Tanja Valsted rekla je da je oduvijek vjerovala da će Lucija uspjeti zahvaljujući svojoj radišnosti.

-»Lucija je talentirana, kreativna, ali rad je ono zbog čega ide u Nizozemsku. Izložba je presjek njezinog rada, tu je 40-tak radova, motivi i tehnike su raznoliki, ali ima i recentnijih radova.« – kazala je poželjevši Luciji puno uspjeha.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel naglasivši Lucijinu volju, trud, marljivost, ustrajnost čime će zasigurno uspjeti savladati sve izazove koji je očekuju na Umjetničkoj akademiji u Nizozemskoj.

Lucija Kovačić je osnovno glazbeno obrazovanje stekla u Glazbenoj školi Alberta Štrige, a svira brač. Devet godina bila je aktivna članica Atletskog kluba Križevci, a zadnje dvije godine, do 2019. trenirala i natjecala se za Atletski klub Dinamo iz Zagreba.

Od likovnih postignuća, 2019. godine bila je dobitnica nagrade Hrvatskog sabora kulture za »najuspješnije djelo mladog umjetnika« u toj godini.

2021. godine na istom susretu njezin rad pohvaljen je za originalnost u izvedbi odabranog motiva. Također, autorica je murala u svojoj gimnaziji te se uključuje u mnoga likovna događanja.

U glazbenom dijelu program otvorenja izložbe obogatili su članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige pod vodstvom maestra Igora Kudeljnjaka s kojima je Lucija i ovom prilikom zasvirala te sopranistica Ana Majdak Fak. Izložba se može razgledati do 25. lipnja.

ji/radiokrizevci