Ne dirajte mi krugove, br. 1378

U Temi Krugova slušamo trećih petnaestak minuta predavanja Nastanak života na Zemlji koje je na 6. Hrašćinskom astru u Trgovišću 22. svibnja ove godine održao dr. sc. Zoran Ereš s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Saznat ćemo zašto nam je grašak rođak, koliko su slični klorofil i hemoglobin, kako tražiti život u svemiru, kako od kuće možemo otkrivati planete oko drugih zvijezda, zašto očekujemo život sličan našem, temeljen na ugljiku, a možda i na siliciju.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ljama u Parizu Sarah Stručić i Nejre Turčinović, knjiga za mlade je Škola opasna po život: Lekcija prva schoolomance Naomi Novik, na odjelu beletristike Jutarnja zvijezda Karla Ovea Knausgarda, a na stručno-znanstvenom odjelu Vještica na kauču: Psihoanalitički ogledi o suđenjima vješticama u Hrvatskoj Nataše Polgar.

Na današnji datum rođeni su Alois Alzheimer, Ljubo Babić, William Hanna, Ernesto Che Guevara i Vasko Lipovac, osnovan je München, otvoren je park Zrinjevac, predstavljena je olimpijska zastava, objavljen je crtani film Bambi i pušten je u rad UNIVAC I. Umrli su Augustin Jean Fresnel, Giacomo Leopardi, Max Weber, Branko Vodnik, Salvatore Quasimodo, Jorge Luis Borges, Roger Zelazny i Boris Maruna.   

U Vijestima Krugova saznajemo da je pokrenuta kampanja “kinostalgija” za vraćanje ljudi u kina, da je objavljena biografija Leonarda da Vincija autora Waltera Isaacsona, te da su u muzeju u Ljubljani umalo izložene krivotvorine.

Govorimo i o aktivnostima u projektu Future Hub Križevci. 

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da su objavljeni novi podaci sa svemirskog opservatorija Gaia, da je mikrometeoroid pogodio i oštetio teleskop James Web te da je predstavljen teleskop buduće križevačke zvjezdarnice.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Henryja Mancinija, Boya Georga i grupe Haustor. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1378 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 14. lipnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!