Novi jedinstveni koprivnički suvenir – vino s koprivom

Kako piše HRT, koprivnička košarica proizvoda s koprivama bogatija je za stolno vino. Od ideje do gotovog proizvoda prošlo je godinu dana.

– Kao bazu koristili smo jednu neutralnu sortu vina da bi kasnije kroz proces prerade mogli istaknuti aromatski profil koprive, objasnio je enolog Luka Košćak.

Sam proces nastajanja, omjere i sortu vina ne otkrivaju nam, ali doznajemo uz koja se jela ovo vino pije.

– Ne poslužuje se uz deserte, već ide uz predjela ili glavna jela. Vino bi se odlično složilo s puricom s mlincima, kaže enolog.

Za promidžbu je proizvedeno samo stotinjak litara, no bude li interesa, moguća je i veća proizvodnja.

– Nadam da će to vino biti iduće godine i u komercijalnom smislu proizvedeno i plasirano, ove godine još je uvijek testno i da će postati prepoznatljiv suvenir grada Koprivnice s obzirom na to da nešto slično nema nigdje u svijetu, rekao je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Koprivnice.

Ksenija Ostriž, zamjenica koprivničkog gradonačelnika naglašava da je kopriva nepresušna tema.

– Bitno jer da se sve to ponudi da ljudi mogu kušati vino, da se mogu najesti i dalje otići u svoje turističko razgledavanje, ističe vinar Goran Kostanjevec

U vinariji obrađuje 16 hektara vinograda u kojima prevladavaju bijele sorte. Zadovoljni su prošlom godinom te očekuju da će biti i ovom. Svoje mjesto vide i na vinskoj cesti o kojoj se razgovaralo uoči predstavljanja, 

Veseli povećanje broja vinara u koprivničkoj okolici, no ono što im nedostaje je vinska cesta. Ova planirana protezala bi se od Rasinje do Virja, a okupljeni smatraju da taj dio Podravine ima što ponuditi.

Mi samo možemo reći: sjajno!

Izvor: hrt

Foto: pixabay