Održan Dan otvorenih vrata Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda HAPIH-a

Danas je održan Dan otvorenih vrata Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Prisustvovali su prof. Matija Domaćinović sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, predstavnici HAPIH-a, Hrvatske mljekarske udruge, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marcela Andreata Koren, Denis Maksić iz Koprivničko-križevačke županije, proizvođači i drugi gosti.

U ovom Centru u Poljani Križevačkoj provode se poslovi provedbe sustava kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj te kontrole kvalitete meda i hrane za životinje. Osnovni cilj i zadaća Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda je prvenstveno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pružati usluge ispitivanja stočarskih proizvoda i tumačenje rezultata ispitivanja sa svrhom osiguranja potvrde o vrijednosti njihova proizvoda, a ujedno potrošačima potvrditi kvalitetu i sigurnost u proizvod. Na početku se obratio voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Ivica Vranić koji je prisutne upoznao s radom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane.

“Našim poljoprivrednicima nudimo jedan širok spektar usluga u području kontrole kvalitete mlijeka, meda i stočne hrane. Već petu godinu za redom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provodi projekt natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u suradnji sa županijama. Prepoznat je kao kvalitetan i uspješan i od strane županija i samih proizvođača. Osnovni cilj mu je podizanje razine svijesti kod proizvođača o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže. To je jedan od preduvjeta za sastavljanje kvalitetnog obroka u hranidbi domaćih životinja, odnosno za uspješnu i ekonomičnu proizvodnju .” -rekao je Ivica Vranić.

Prisutne je pozdravio i zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić te naglasio da je podignuta kvaliteta usluga kroz suradnju sa laboratorijem iz Nizozemske

U 2021. godini bilo je 30 mljekara i 11 malih obiteljskih mljekara (mini sirane) sa 4115 proizvođača mlijeka koji su proizveli 428 665 000 kg mlijeka. 95,5,% je mlijeka prvog razreda (2002. godine18%). Bilo je 470 proizvođača ovčjeg i kozjeg mlijeka s 6 640 000 kg.

U nastavku Dana otvorenih vrata održana je i prezentacija rezultata V. Natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u Hrvatskoj te su dodijeljene nagrade proizvođačima najboljih kukuruznih silaža u prošloj godini. Nakon toga prisutni su obišli prostor te se upoznali s radom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka i središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane.

ji,lh/radiokrizevci.hr