Ovo su nove cijene goriva od srijede

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

‘Odlučili smo smanjiti trošarine na benzin i dizel. Na benzin za 40 lipa, a na dizel za 20 lipa‘, rekao je Plenković. Najavio je da će se cijene goriva mijenjati svakih 14 dana. Nova uredba bit će na snazi 30 dana.

Vlada je također donijela odluku o smanjenju trgovačke marže za 10 lipa, što ukupno donosi smanjenje cijene benzina za kunu, a dizela za 90 lipa te se sa sadašnjih 0,75 lipa spušta na 0,65 lipa. Marža za plavi dizel spušta se na 0,40 lipa.

‘Da nije bilo ovih mjera, dizel bi sutra koštao 15,70 kuna, benzin 15,80 kuna, a s ovim mjerama dizel će koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna i plavi dizel 9,49 kuna‘, naglasio je Plenković.

Po 50-litrenom spremniku to je za benzin 114 kuna manje, za dizel 146 kuna manje i za plavi dizel 171 kuna manje.

Nove cijene bit će na benzinskim crpkama od srijede.

Na pitanje je li Vlada razmišljala o subvencioniranju javnog prijevoza po jako niskim cijenama, Plenković je kazao da su ove intervencije samo dio donesenih mjera. Podsjetio je na već donesene subvencije na cijene plina i struje, kao i subvencije poljoprivrednicima i umirovljenicima.

‘Bili smo izrazito osjetljivi na najranjivije skupine. U sljedećih nekoliko tjedana promislit ćemo što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata‘, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje kakva će biti reakcija distributera, premijer je rekao da će se oni prilagoditi novim uvjetima.

‘Svi dionici u cijelom lancu moraju podnijeti dio tereta i očekuje se visok stupanj njihove odgovornosti’, rekao je Plenković.

Podsjetimo, prema najavama, o čemu je prvi izvijestio tportal, od sutra se očekivalo veliko poskupljenje cijena goriva, a pun spremnik u prosjeku bi bez intervencije Vlade koštao gotovo 100 eura.

Foto: VLADARH /twitter