Savjetovanje- Psihosocijalna podrška oboljelima i obiteljima oboljelih

U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ održano je savjetovanje psihosocijalne podrške oboljelima i obiteljima oboljelih. Savjetovanje je održala mr.sc Kristina Frtalić, dipl. soc. radnica. Opće je poznato da prevencija predstavlja jedan od ključnih čimbenika za očuvanje zdravlja. Kako bi prevenirali bolest najbitnije je pridržavati se zdrave prehrane, održavati osobnu higijenu, odmarati, družiti se, ali i povremeno posjetiti liječnika i zubara.

Kristina je istaknula da ukoliko unatoč svim mjerama prevencije ipak dođe do razvoja bolesti, bitno je sačuvati psihičko zdravlje. Nitko se ne priprema na bolest i nije spreman čuti da je on ili njemu bliska osoba bolesna.

Kod bolesti osobe i članovi obitelji i oboljeli prolaze kroz teško razdoblje te je i samima potrebna neka vrsta pomoći i stručne podrške kako bi očuvali vlastito mentalno zdravlje i kako bi tako mogli biti čvrst oslonac bliskoj osobi.

Predavačica je definirala psihosocijalnu podršku kao proces fizičkog i psihičkog osnaživanja pojedinca, njegove obitelji i socijalnog okruženja kako bi u sebi i svojoj okolini pronašao ili stekao snage i načine za uspješno suočavanje sa stresom i brže se uključio u svakodnevni život.

Kao cilj psihosocijalne podrške navela je:

-Osnaživanje i informiranje o njihovim pravima i mogućnostima podrške

-Nadilaženje posljedica koje utječu na život (naučiti strategije nošenja s takvom stresnom situacijom)

-Identificiranje izvora snage te širenje društvene mreže podrške

-Savjetovanje, upućivanje nadležnim institucijama radi ostvarivanja prava i socijalnih usluga

Savjetovanje je zaključila citatom Marka Twaina koji glasi: “Jedini način da sačuvaš zdravlje je da jedeš ono što ne želiš, piješ ono što ne voliš i da radiš ono što radije ne bi” te irskom poslovicom koja se također odnosi na zdravlje, a to je: „Ako nemaš vremena za svoje zdravlje sada, nećeš imati zdravlja za svoje vrijeme sutra.”

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci