Dobro nam došao srpanj!

Evo nas i u srpnju, mjesecu koji je mnogima prvi na pameti kad je riječ o ljetu i ljetnom vremenu. Ne čudi to ako se zna da se radi o najsunčanijem i u prosjeku najtoplijem mjesecu u godinu.

Mjesec srpanj svoje je latinsko ime dobio po velikom Juliju Cezaru koji je u tom mjesecu imao rođendan. U našem jeziku prvi pravi ljetni mjesec ime je dobio po poljodjelskom oruđu “srp” kojim se nekada želo žito, najvažnija srpanjska aktivnost u našim krajevima.

Srpanj je najsunčaniji i u prosjeku najtopliji mjesec u godini. Srednja dnevna temperatura je 2-3°C viša nego u lipnju (u kopnenim krajevima oko 22°C, a na obali i otocima oko 25°C). Srpanj je u priobalju mjesec s najmanjom prosječnom količinom oborine, dok u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) u kopnenim krajevima ima najviše oborine.

Tijekom srpnja se na području Hrvatske izmjenjuju dvije vrste vremena: duža sunčana i topla razdoblja i kratkotrajna naoblačenja s pljuskovima i grmljavinom. U srpnju je izražen utjecaj azorske anticiklone, dok se ciklone i fronte drže sjevernije od naših krajeva. Pogoršanja su posljedica prodora vlažnog i hladnog oceanskog zraka s Atlantika, a donose ponekad vrlo priželjkivano osvježenje dok u priobalju zapuše slaba bura. Takvi prodori oceanskog zraka su češći potkraj srpnja, tj. u razdoblju “produženog europskog monsuna” koji s prolaskom fronti, u kopnene krajeve donesu velike količine oborine, pljuskove i grmljavinu te nerijetko i tuču. Zbog izraženog planinskog pojasa i južnije smještenog priobalja, vlažan i nestabilan zrak rijetko prodre do obale te se tamo zadržava suho i sunčano vrijeme, direktna posljedica toga je smanjena količina oborine na Jadranu tijekom ljeta.

Kao ljetni mjesec, uz kolovoz je najpopularniji za godišnje odmore. Ljetne vrućine često u kopnenim predjelima postanu nepodnošljive stoga je značajna seoba domaćeg stanovništva, ali i stranih turista na obalu, gdje se uz more vrućine lakše podnose, a oni koji ostaju na kontinentu jednako dobro osvježenje mogu pronaći u jezerima, bazenima i rijekama.

U srpnju službeno počinje sezona peludi ambrozije. Njegovu štetnost nije potrebno posebno napominjati, ali važno je dodati da je prema zakonu kažnjivo ako ambroziju imate u svome vrtu i ne uništite ju. Stoga, uljepšajte svima ljetne mjesece i posijecite ambroziju. U krajevima uz obalu u srpnju počinje cvjetati također vrlo jak alergen, pelin.

(jednostavno.com, pixabay)