Ne dirajte mi krugove, br. 1381

Dok čekamo prve službene rezultate svemirskog teleskopa James Web čije je objavljivanje najavljeno za 12. srpnja, u Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba koje je dr. sc. Lovro Palaversa s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu održao 7. travnja ove godine na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru. Iza spomenutog naslova krije se analiza podataka i rezultati analize podataka sa svemirskog teleskopa Gaia Europske svemirske agencije koji se u svemiru nalazi već dvanaestu godinu, a čije podatke proučava i mali tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. 

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ti divni Zagrepčani Snježane Babić Višnjić i Ane Vujasić, knjiga za mlade je Will Wilder: Ukradeni štap čuda: knjiga II. Raymonda Arroya, na odjelu beletristike Vrt od stakla Tatiane Tîbuleac, a na stručno-znanstvenom odjelu Sovjetistan: Putovanje Turkmenistanom, Kazahstanom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Uzbenikastom Erike Fatland.

Na današnji datum rođeni su William John Macquorn Rankine, Jean Cocteau, Tin Ujević i Hrvoje Požar, Ćiril i Metod počeli su širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini, Isaac Newton objavio je Philosophiae naturalis principia mathematica, u Engleskoj je donesen prvi zakon o ograničenju brzine, predstavljen je bikini, počela je živjeti prva klonirana ovca, umrli su Vjekoslav Karas, George Hevesy, Walter Gropius, Albrecht Kossel i Josip Tabak.

U Vijestima Krugova saznajemo zašto je problematičan upis bećarca na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, da se dom u kojem je Ivana Brlić Mažuranić napisala neke od najljepših bajki otvara za javnost, da se na Pulski filmski festival vraća program Dizalica, te koji je program ovogodišnjeg, 4. Križevačkog likovnog ljeta.  

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je održano predstavljanje Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima, te početak “astroturizma” u Križevcima.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Georga Rochberga, Paula Bena Haima, Stephana Krehla, Arsena Dedića i grupe Simple Minds.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1381 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 5. srpnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!