Rudolf Karre pirografijom starom drvetu udahnjuje dušu

Mnogi niti ne znaju da se Križevčanin Rudolf Karre bavi pirografijom, odnosno kako sam kaže, tetoviranjem dasaka. Iz starog drveta nastaju prekrasni radovi raznih motiva. U utorak se u Atriju Likovne galerije predstavio Križevčanima na pop up izložbi u okviru 4. Križevačkog likovnog ljeta “Studentski mix”.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i autorica i kustosica manifestacije “Križevačko likovno ljeto” Tea Hatadi istakla je da su to radovi izrađeni sa puno truda i puno detalja sa zanimljivim koloritom.

-“Ima sakralne priče i tematike koju predstavlja te svjetovnih zanimljivih ilustrativnih motiva. ” – kazala je Tea Hatadi te najavila nastavak Križevačkog likovnog ljeta u četvrtak navečer otvorenjem izložbe Marte Katavić i Zrinke Zagorec koja će trajati do početka rujna u Likovnoj galeriji.

-“Drago mi je da u Križevcima imamo krasne ljude koji s kreativno izražavaju” – rekla je Tea Hatadi.

Autor izložbe Rudolf Karre pokazao je kako se radi pirografija te rekao da nije školovani umjetnik, nego da to radi iz srca.

-“Daske su uglavnom sa otpada i na ovaj način dobivaju neki drugi smisao, želim im udahnuti novi život. Bavim se time preko 20 godina, otkako sam na poklon dobio prvi priručni pirograf. Krenulo je to sa Dinamovim znakovima, poklonima za kleti, zatim sam se nadogradio i krenuo sa bojom. Pirografija nije nimalo jednostavna tehnika. To je kao neko tetoviranje drveta gdje na kraju još dodajem boju, pa je to dvostruki i trostruki posao za jednu sliku. To je dugotrajan posao, ovisi o motivu i volji. Svetog Marka sam radio šest mjeseci jer ima puno detalja. ” – izjavio nam je Rudolf Karre.

Do sada je u Križevcima održao dvije izložbe i jednu u Slavonskom Brodu zajedno sa Križevačkim likovnim krugom. Mnoge slike je poklonio i svi ih rado drže u svojim domovima ili kletima. Planovi? I dalje nastaviti slikati!

ji/radiokrizevci.hr