UNICEF i ove godine organizira Mliječnu stazu

UNICEF i ove godine organizira tradicionalnu humanitarnu utrku “Mliječna staza” koja će od 9. do 18. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima, na tisućama staza okupljati sudionike svih dobi iz svih krajeva Hrvatske za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

– Samo 10 dana nakon početka prijava, za utrku je prijavljeno više od 1000 sudionika, a i ove godine utrku podržavaju brojni partneri, tvrtke i osobe iz javnog života, priopćio je u petak UNICEF.

– Mentalno zdravlje jednako je važno kao i tjelesno zdravlje, no stigma ostaje snažna barijera. Zato se mnoga djeca i mnogi mladi povlače u sebe, a nitko ne bi trebao biti prepušten sam sebi kad se suočava s teškim situacijama, istaknula je UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović.

Naglašava da svako dijete i mlada osoba, bez obzira gdje živi, ima pravo na podršku, zaštitu i brigu o mentalnom zdravlju, kako bi se mogli razvijati, napredovati i voditi ispunjen život.

– Odgovornost je odraslih ponuditi im podršku, razumijevanje i sigurnost te im pomoći da osjete da nisu sami, poručila je Gregorić Vejzović te je pozvala sve da se uključe u Mliječnu stazu i da zajedno podržimo mentalno zdravlje djece i mladih u školama te pomognemo uklanjanju stigme i nerazumijevanja u našem društvu.



UNICEF će Mliječnom stazom podržati HZJZ-ov standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika PoMoZi Da, koji se provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sredstva prikupljena donacijama uložit će u osposobljavanje učitelja, nastavnika i drugog stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja kod djece i mladih te pružanje psihološke prve pomoći i podrške.

Također, za osposobljavanje novih voditelja edukacija za učitelje, nastavnike i drugo stručno osoblje u školama u cilju održavanja provedbe programa na cjelokupnom teritoriju Hrvatske, unaprjeđivanje kompetencija voditelja u području pomoći djeci i mladima koji razmišljaju o suicidu te za razvoj edukacije s fokusom na nošenje djece i mladih s traumama.

UNICEF procjenjuje da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2022. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a direktne koristi imat će više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.  

Foto: Unicef Hrvatska