Zahvaljujući odobrenom projektu ZSU Križevci mališani uče plivati

Ovih dana na križevačkim gradskim bazenima provodi se škola plivanja za djecu. Naime, Zajednica sportskih udruga Križevci provodi dva programa: program za osnovne škole koji polaze učenici trećih razreda koji se provodi još od 90-tih godina. Prije tri godina Zajednica je ušla u program “Hrvatska pliva” Ministarstva turizma i sporta, no zbog COVID-a prvu godinu se nije provodio.

“Prošle godine smo počeli s tom jednom krasnom pričom sa predškolcima. Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva turizma i sporta i križevačkih tvrtki, posebno KTC-a i “Radnika” možemo to ostvariti. Partner na projektu nam je Plivački klub “Vidra” iz Varaždina koji se, osim sa redovnim programom, bavi i programom plivanja za djecu s teškoćama.” – kaže prof. fizičke kulture usmjerenja kineziterapija i voditeljica projekta Snježana Mergon.

Projektom za predškolce “Hrvatska pliva” obuhvaćeno je 80-tero djece, od toga 20-tero s teškoćama. Traje 20-tak sati. Voditelji su Darinka Šimunčić, Antonija Šćetarić Hrg, Alen Pavliček, Snježana Mergon te volonteri Centra za mlade Križevci koji također pomažu.

“Prvenstveno nam je cilj da se djeca dobro osjećaju u vodi, da im bude ugodno. Sve radimo kroz igru, lovice, zabavu. Oni se u tom plitkom dijelu vode osjećaju ugodno. To je privikavanje na vodu i svladavanje osnova tehnike. Bit će djece koja će proplivati u tom periodu, ali i one koja će se samo osloboditi straha od vode, steći neke navike plutanja, klizanja, pa i početne tehnike plivanja. ” – napominje Snježana Mergon.

Ističe da je plivanje izuzetno zdravo.

“To je jedan od tri bazična sporta. Sve rehabilitacije idu u vodi, a i boravak na otvorenom, na moru, jezerima je neprocjenjiv pogotovo u današnje vrijeme. Mislim da bi trebalo organizirati i školu plivanja za odrasle, ali to ćemo vidjeti kad napišemo neki novi projekt. Htjela bih zahvaliti svima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme, voditeljima, volonterima koji se stvarno daju u to, Draženku Kovačiću, tajniku Zajednice sportskih udruga te tvrtki Latino na suradnji kao i svima koji nas podržavaju u tome” – rekla je voditeljica projekta Snježana Mergon.

ji/radiokrizevci.hr