KUD “Prigorje” sudjelovalo na 29. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji

Ovogodišnji 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održan je 27. kolovoza u Županji. Susret je bio revijalnog karaktera.

Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture tijekom 2022. godine. Izbor sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 9 selekcija unutar 11 županijskih i 1 regionalne smotre kao i Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH.

Na Susretu je ove godine nastupilo oko 600 folkloraša unutar 19 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a publika je u Županji imala priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske. Među brojnim folklorašima nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo “Prigorje” Križevci. Ovo društvo neumorni je čuvar kulturne baštine Križevačkog prigorja i zapadne Bilgore osnovano 2009. godine. Ponosni su što u svojoj zbirci narodnog ruha imaju pregršt novo izrađenih nošnji koje su nekoliko godina za redom bile nagrađene na manifestaciji “Obnavljamo baštinu” kao jedne od najbolje izrađenih replika.

Izvor: Hrvatski sabor kulture, KUD “Prigorje”