Poljoprivrednici se sastali s Plenkovićem i Vučković

U Banskim dvorima oko podneva je počeo sastanak predstavnika poljoprivrednika iz pet županija s resornom ministricom Marijom Vučković i premijerom Andrejom Plenkovićem. Povod je alarmantno stanje u poljoprivredi uzrokovano sušom.

– Poljoprivrednici kažu da su na koljenima, ponajviše proizvođači kukuruza i soje. Naime, kiša nije pala dulje od dva i pol mjeseca. Više od 50% usjeva je ugroženo te traže proglašenje prirodne nepogode. Kažu da je šteta veća od milijardu kuna te očekuju veliku pomoć od Vlade.

Ministrica Marija Vučković u utorak je najavila potporu u iznosu od 200 milijuna kuna.

– Kažu da je to neznatno i očekuju da će pomoć biti veća. Tu su predstavnici pet županija, no kažu da su ugroženi poljoprivrednici iz gotovo svih županija. Jedan od zahtjeva je i da se smanje fiskalne obveze i cijene zakupa poljoprivrednih zemljišta.

– Došli smo izvijestiti premijera, već imamo određene rezultate suše, o kojim će se to iznosima raditi. Došli smo s konkretnim prijedlozima kako pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prebrode ovu izuzetno tešku situaciju, rekao je uoči sastanka Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. 

A alarmantan podatak da je propalo više od polovine usjeva u poljoprivredi komentirao je analitičar Miroslav Kuskunović i naglasio da je vrijeme jeftine hrane iza nas.

– Mi smo na začelju u EU-u po navodnjavanju i mislim da smo taj proces potpuno zanemarili. Izgrađujemo sustave za navodnjavanje i ulažemo državni novac u njih, ali se na njih nitko ne spaja nego i dalje proizvode očekujući da će im u toj proizvodnji pomoći klima i sam Bog, istaknuo je. 

Izvor: HRT

Foto: Vlada/twitter