Vrhunac je sezone ambrozije – alergičari oprez!

Vrhunac je sezone ambrozije, kada je koncentracija peluda izrazito visoka te se kod osjetljivih javlja alergijska reakcija. Zabrinjava i podatak da se na razini Europske unije broj peludnih zrnaca ambrozije u zraku povećao deset puta tako da svake godine obolijeva sve više ljudi, a smatra se i da će svako drugo dijete za 50-ak godina imati neki oblik alergije.

Od same pomisli na taj korov, zastane dah i zasuze oči alergičarima. Među njima je i osječanka Erika Žilić Vincetić koja muku muči s ambrozijom već 22 godine.

– Ujutro i tijekom cijelog dana osjećaj pijeska u očima, kratak dah, konstantno curenje nosa, svrbež kože, čak bolovi u grlu, u ušima i umor, konstantan umor jer se organizam bori, kaže Erika.

A tu borbu umalo je izgubila.

– Imala sam jedan problem, osušila sam posteljinu vani i legla sam, naravno, navečer i završila sam tu večer na hitnoj, prisjeća se dramatičnih trenutaka Erika.

Zbog sve slabijeg imuniteta, svake je godine sve više osjetljivih na ambroziju. Stručnjaci preporučuju – na vrijeme krenuti s terapijom.

– Dokazati dijagnozu, uzimati lijekove na vrijeme, prije početka sezone, za sezone pridržavati se uputa liječnika ili ljekranika, kako bi popularno rekli, i živjeti u skladu s prirodom, poručuje doc. dr. sc. Višnja Prus, Udruga za borbu protiv alergijskih bolesti, Osijek.

– Na razini Europske unije istraživanja su pokazala da se broj peludnih zrnaca ambrozije u zraku povećao deset puta tako da svake godine imamo sve veći broj i ljudi koji su osjetljivi na pelud ambrozije, kaže mag. biol. Ivan Damjanović, Služba za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.

Ne možemo dobiti bitku protiv ove invazivne biljke, jedino što nam preostaje je naučiti živjeti s njom. 

Izvor: hrt

Foto: pixabay