Dejan Bačani  – veseli me dobiti nagradu jer to je dokaz kvalitete od priznatih stručnjaka

Obitelj Bačani iz Rumenjaka u Svetom Petru Čvrstecu već godinama se bavi stočarstvom. Na farmi trenutno imaju 31 kravu.

“Mama, tata i ja vodimo gospodarstvo. Proizvodnja je dobra, dnevno se proizvede oko 600 litara mlijeka sa 27 krava jer ostale su neke u suhostaju.” – rekao nam je Dejan Bačani.  

Kvaliteta stoke OPG-a Bačani poznata je već godinama, pa ne iznenađuje što je i na ovogodišnjoj Državnoj stočarskoj izložbi u održanoj u okviru Jesenskog bjelovarskog sajma predstavio četiri grla.

“Imao sam drugotelku Fani koja je ujedno i pobijedila svoju kolekciju drugotelki te je bila u izboru za šampionku i postala prva pratilja. Imao sam zatim i  dvije krave sa tri i više telenja, Asu koja je ostvarila drugo mjesto u toj kolekciji i Lanu koja je bila peta. Razlog njenog plasmana na peto mjesto je bio jer je prošepala prije same izložbe. Inače je to krava za uulazak u top tri mjesta. Imao sam zatim i kravu sa životnom proizvodnjom koja je ostvarila 10 godina, 7 telenja i osmo je na putu i koja je proizvela oko 50.000 litara mlijeka. Ona je uspjela završiti u zadnjoj kolekciji sa tri i više telenja na četvrtom mjestu. Tako imam prvo, drugo, četvrto i peto mjesto. Moja očekivanja su ostvarena, jer u tim plasmanima sam nekako i vidio svoje životinje. Zadovoljan sam jer to nije niti moja pasmina. U svojoj štali većinom imam holstein goveda, a pošto ove godine holsteina nije bilo na izložbi, u kratkom roku sam se preokrenuo na drugu pasminu i uspio opet biti velika konkurencija. Ovo mi je druga godina da sam bio u izboru za šampionku sa svojim simentalkama. ” – kaže Dejan Bačani.

Za kvalitetno govedo važna je genetika  te  ishrana  čemu obitelj Bačani posvećuje veliku pažnju i stoga nije niti čudo da se ostvaruju uspjesi.

“Ovo nam je 13-ta izložba u Gudovcu na kojoj smo sudjelovali i dvadeset osma nagrada: pet šampionskih titula, zatim u većini slučajeva prevladavaju prva mjesta, pa druga i treća. I ja sam se začudio da je već

dvadeset i osma nagrada doma. Mene osobno jako veseli kad dobijem nagradu, odnosno neku uspomenu i samim time mi je to dokaz stručnjaka, a sada je to bio sudac iz Austrije Georg Steiner, da je grlo kvalitetno.” – ističe Dejan Bačani.

Prije izložbe važno je znati koju stoku odabrati, naučiti je mirnom vođenju, disciplini, malo joj se više posvetiti, urediti vanjštinu.

“Oduzima to vremena uz sve ove redovne poslove, ali tko to voli i želi može kravu kvalitetno pripremiti za izložbu. Uz neke tehnike, mora biti i dobra stoka. Moja Fani, koja je osvojila prvo mjesto, u prvoj laktaciji  je zaključila sa 6395 kg mlijeka što je za prvotelku simentalske pasmine izrazito dobro, Lana je na 8800 što je super za simentalca, Ruslana koja je u životnoj proizvodnji ima prosjek u sedam laktacija oko 6500 litara, Asu je na oko 6000 litara. Za simentalsku pasminu to je dobra proizvodnja jer je kombinirani tip pasmine i za meso i mlijeko” – napominje Dejan Bačani.    

Naš sugovornik, kao i drugi mljekari nije zadovoljan otkupnom cijenom mlijeka. 

“Cijena mlijeka je rasla, ne mogu reći da nije, ali nije onih 80 lipa koje su dogovorene, nego 40 lipa. Trebalo bi mlijeko biti oko 3, 60 – 3,80 kuna. Na sve ostale naše troškove i poskupljenja to je malo. Naša praksa u Hrvatskoj je uvijek da smo prvi ako je trend spuštanja cijene mlijeka.  Hrvatska je prva članica EU koja će skinuti cijenu mlijeka, ali kada je trend povećavanja cijene mlijeka, Hrvatska je zadnja članica EU koja će podići cijenu. Neke države su već na 4 – 4,5 kune po litri mlijeka kao što su Nizozemska, Belgija, Irska. Ove godine je duplo skuplje sve što kupite za farmu, sjetva je skuplja, energenti, veterinarske usluge, koncentrati , gorivo za traktor. ” – izrazio je nezadovoljstvo Dejan Bačani.

Mnogi poljoprivrednici odustajali su od toga, no prema Dejanovim riječima oni će usprkos svim poteškoćama nastaviti dalje.

” Mislim da se nitko u Hrvatskoj ne bavi mljekarstvom zato jer od toga ima super zaradu, nego jer ljudi imaju savjest i želju da se time bave. Uložiš u to 30 godina kao što su moji roditelji, to je danonoćan posao, bez blagdana i praznika. Krave se moraju nahraniti, musti, paziti na njihovo zdravlje. Sve je manje krava u državi i do kada će to tako ići, ne znam” – iznio je na kraju probleme u mljekarstvu i stočarstvu Dejan Bačani, no još uvijek sa uvjerenjem da će se i on i njegova obitelj nastaviti time baviti, imati kvalitetna grla i, naravno, osvajati i dalje nagrade.

ji/radiokrizevci.hr, foto: OPG Bačani