Koje namirnice snižavaju krvni tlak?
Istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranjivih tvari, kao što su kalij i magnezij, snižavaju krvni tlak.
Hipertenzija ili visoki krvni tlak najčešći je faktor rizika za srčana oboljenja koji se može spriječiti. Lijekovi se često propisuju za snižavanje krvnog tlaka, međutim, promjene načina života, uključujući modifikacije u prehrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, piše B92.
Zdrava prehrana je neophodna za snižavanje krvnog tlaka i održavanje optimalne razine, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranjivih tvari kao što su kalij i magnezij snižavaju razinu krvnog tlaka.
Ovo je osam namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način snizite tlak:
Citrusi
Citrusno voće, uključujući grejp, naranče i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog tlaka. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.
Losos i druge masne ribe
Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka smanjenjem upale i razine spojeva koja sužavaju krvne žile zvanih oksilipini. Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog tlaka.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su hranjivo blago. To je koncentrirani izvor hranjivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka uključujući magnezij, kalij i arginin.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je povezano s raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost smanjenja faktora rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.
Pokazalo se da antocijanini povećavaju razine dušikovog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne žile, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane s efektima snižavanja krvnog tlaka.
Pistacije
Pistacije su vrlo ukusne i zdrave. Sadrže veliki broj hranjivih tvari neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka, uključujući kalij.
Mrkva
Hrskava, slatka i hranjiva, mrkva je osnovno povrće u prehrani mnogih ljudi. Bogata je fenolnim spojevima, kao što su klorogenska, p-kumarinska i kofeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Jogurt
Jogurt je mliječni proizvod bogat hranjivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka, uključujući kalij i kalcij, prenosi Poslovni dnevnik.
Foto: pixabay