Portugalci najduže ostaju živjeti sa roditeljima, Šveđani odsele već sa 19, evo kako stoje Hrvati

Mladi u Hrvatskoj, uz Portugalce, najkasnije napuštaju roditeljsko “gnijezdo”. Iz obiteljskog će doma tako otići, u prosjeku, tek s 33,3 godine. Gori su od nas jedino Portugalci koji s roditeljima žive tri mjeseca duže, pokazuje istraživanje Eurostata za 2021.

Za razliku od Hrvata, Portugalaca, Slovaka, Grka i Bugara, zemalja u kojima mladi redom roditeljski dom napuštaju u prosjeku tek nakon 30 ili više godina, mladi Šveđani će isti napustiti već s 19. U Finskoj pak u prosjeku s 21,2, Danskoj s 21,3, a u Estoniji s 22,7 godina.

Statistika Eurostata pokazuje drastične razlike među zemljama u napuštanju obiteljskog doma među mladima. Tako u većini zemalja zapadne i sjeverne Europe mladi u prosjeku roditelje napuštaju u ranim ili srednjim 20-im godinama. S druge strane, u južnim i istočnim zemljama taj se prosjek penje na kasne 20-e ili rane 30-e godine.

Nikola Baketa, znanstveni suradnik s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, navodi da je više razloga zašto mladi Hrvati kasno napuštaju roditeljski dom, no glavni su oni ekonomski.

“Nekoliko je aspekata. Prvo je zapošljavanje. Mladi češće rade na određeno i slabije su plaćeni što utječe na sigurnost, odnosno nesigurnost rada. U takvim radnim odnosima pak teško mogu dobiti kredit, a koji je nužan za kupnju nekretnine”, kaže Baketa te dodaje da je pak kupnja iste drugi problem zbog kojeg mladi u Hrvatskoj tek nakon 30 napuštaju roditelje.

“Cijene nekretnina i najma u Hrvatskoj su visoke. Osim toga, najam je neuređen. U Hrvatskoj ne postoje politike dugoročnog najma ili gradskih stanova po povoljnijim cijenama koji bi mladima olakšali osamostaljivanje”, ističe.

Koliko vlasti pak brinu o mladima dovoljno govori činjenica da od 2017., kada je istekao Nacionalni program za mlade, nisu bili u stanju donijeti novi, a koji bi barem deklarativno pokazao kako država planira olakšati poziciju ove vrlo heterogene skupine.

Posljedice vidimo jer nas je sve manje, a državu najčešće napuštaju upravo mladi.

Zanimljivo, statistika pokazuje da muškarci u Europskoj uniji kasnije napuštaju obiteljski dom od žena. U prosjeku s 27,4 godine, a žene s 25,5 godina. Ovaj je trend prisutan u svim zemljama, kažu europski statističari.

Baketa kaže da pretpostavlja da je tome tako jer se žene udaju, pa ranije napuštaju dom. No ističe, to je samo pretpostavka.

Izvor: poslovni

Foto: pixabay