Ne dirajte mi krugove, br. 1385

Ljetna škola istraživanja Svemira održala se od 29. kolovoza do 2. rujna i u tih pet dana petnaestak prijavljenih polaznika sudjelovalo je na predavanjima i raspravama o temama iz mitologije, filozofije i fizike, vezanima uz svemir. Posljednjega dana posvećenog praktičnoj astronomiji, jedan od tri predavača bio je Miroslav Horvat iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji je održao predavanje i prezentaciju o astrofotografiji. U Temi Krugova slušamo prvih petaestak minuta njegovog izlaganja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ema neustrašiva Melite Rundek, knjiga za mlade je Alica u ludoj zemlji Evalda Flisara, na odjelu beletristike Odrasli ljudi Marie Aubert, a na stručno-znanstvenom odjelu Na krilima leptira: Postoje mjesta gdje je ljubaznost važnija od pravila i druge misli o filozofiji, fizici i svijetu Carla Rovellija.

Na današnji datum rođen je John Dalton, na moru su se dogodila čak tri značajna događaja, a umrli su Luciano Pavarotti, Vanja Drach i Nada Iveljić, 

U Vijestima Krugova saznajemo da je zagrebački Muzej mamurluka otvorio svoju franšizu u Šangaju, da je u Krapini počeo 57. Tjedan kajkavske kulture, te da će se od 6. do 11. rujna u Zagrebu opet održati Design Week. Najavljujemo i Večeri udaraljkaša u Križevcima.   

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da teleskop James Webb uspješno istražuje atmosferu egzoplaneta, da je lansiranje Artemisa 1 odgođeno za najmanje 25 dana, da je umro astronom Frank Drake, da križevačka zvjezdarnica polako ulazi u funkciju, te da je iznenada preminuo i jedan od tragača za križevačkim meteoritom, Mladen Korlević.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Alyone Vargasove, Isabelle Leonarde, Ronalda Bingea, Rogera Watersa i Eltona Johna.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1385 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 6. rujna od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!