Obilježena 31.godišnjica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV – zahvala braniteljima na žrtvi u oslobađanju Hrvatske

Svetom misom za poginule branitelje 3. bojne u crkvi svete Ane te prigodnom svečanošću kod spomenika “Ponos branitelja – u znaku križa” obilježena je na sam datum osnivanja 8. rujna, 31. godišnjica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV. Svečanost je organizirala Udruga hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Nakon minute šutnje i prisjećanja na one koji su položili svoje živote, himnu je izvela sopranistica Ana Fortuna, a zatim se obratio ratni zapovjednik 3. bojne pukovnik Zvonko Beljo koji je tu dužnost obnašao sve do gašenja te ratne postrojbe.

Pozdravio je sve sudionike, a posebno roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, hrvatske ratne vojne invalide te sve nazočne pripadnike 3. bojne iz područja bivše općine Križevaca, današnjih općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno i pripadnike drugih križevačkih ratnih postrojbi, goste i njihove zapovjednike. Uz njih, svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika RH brigadir Mato Tomašević, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja general pukovnik Drago Repinc, ratni zapovjednik 117 “R” brigade Koprivničko-križevačke županije Ivica Zgrebec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi gosti.

U svom govoru o ratnom putu 3. bojne ratni zapovjednik Zvonko Beljo je naglasio:

– Ovu 31. obljetnicu obilježavamo svečanije iz razloga što jubilarnu 30. obljetnicu nismo bili u mogućnosti organizirati radi ograničenja broja nazočnih propisanih epidemiološkim mjerama zbog virusa korone. Također vrijeme obilježavanja obljetnice osnivanja bojne je upravo sada između 19 i 20 sati što simbolizira autentično vrijeme formiranja okupljanja i stvaranja prvih organizacijskih dokumenata bojne, formacije i dužnosti.

Iako se ne može izbjeći kronologija događanja u tijeku 1991. godine, godine koja će ostati u pamćenju kao godina ogromne žrtve hrvatskih domoljuba u obrambenom i oslobodilačkom ratu protiv srpskog agresora, ukratko ću navesti najbitnije. Ovaj križevački, potkalnički kraj dao je svoj puni doprinos u Domovinskom ratu. Za uspješno organiziranje obrambenih priprema, pa i poslije u oslobađanju okupiranih područja RH, bile su presudne političke pretpostavke i želja za stvaranjem slobodne i suverene Hrvatske.

Danas obilježavamo 31. godišnjicu osnutka 3. bojne iz sastava 117. brigade Hrvatske vojske. Bojna je pod nazivom 3. bojna 117. brigade ZNG, pa potom Hrvatske vojske, Koprivničko-križevačke, osnovana 8. rujna 1991. godine sa 116 pripadnika – dragovoljaca Domovinskog rata uoči prve velike pobjede u Domovinskom ratu „Rujanskog rata“ ili “Rata za oružje“ ili „Bitka za vojarne“ kako se upotrebljava taj naziv oslobađanje vojnih objekata na području Republike Hrvatske. U Križevcima ondašnja kasarna Kalnik i skladište naoružanja i opreme Široko Brezje oslobođena je 17. rujna, a u oslobađanju su, uz 3/117.ZNG sudjelovali odredi Narodne zaštite i pripadnici djelatnog i pričuvnog sastava MUP-a. U ovoj značajnoj akciji sudjelovali su i pripadnici samostalnog voda iz Nove Kapele na čelu sa Tomislavom Jurićem. Prilikom oslobađanja ondašnje kasarne „Kalnik“ poginula su dvojica branitelja: Miljenko Klobučar i Mario Jembrek, a Željko Jericha je teško ranjen.

Značajno je naglasiti da su vojni objekti u Križevcima jedni od prvih oslobođenih u RH, uz Đakovo, Viroviticu, Gospić, Ploče … te da su Križevci bili u svojevrsnom okruženju, budući da su se jake snage bivše JNA još nalazile u Dugom Selu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru. Značajno je također naglasiti da je tada vraćeno oružje oteto od Teritorijalne obrane, a zarobljene su i velike količine naoružanja i opreme, što je poslužilo za naoružavanje križevačkih ratnih postrojbi, a velike količine naoružanja i opreme upućene su diljem RH.

Nakon oslobođenja ondašnje kasarne „Kalnik“ u Križevcima se osnivaju i druge ratne postrojbe nakon dolaska u posjed vojne opreme i naoružanja. 3. bojna iz sastava 117. brigade 3. istopada 1991. godine upućena na na drugu borbenu zadaću Pokupsko bojište – Pisarovina, Levi i Desni Štefanki … Daljnji ratni put 3. bojne vodi do Pakračko-lipičkog bojišta. Od 14. do 29. listopada postrojba, uz pomoć MUP-a iz Badljevine oslobađa Gornju Obrijež, zaselak Jovanovići i selo Omanovac, a tim potezom omogućena je komunikacija cestom Gornja Obrijež – Batinjani – Prekopakra – Pakrac. Tada je poginuo jedan križevački branitelj. Prvu satniju kojom je zapovijedao Miodrag Dedeić, sa zapovjednikom voda Željkom Jalžabetićem-Cikom na istom području sa istom zadaćom zamijenjuje druga satnija pod zapovijedanjem Stjepana Peršina – od 29. listopada do 8. studenoga. Slijedi novljansko bojište. Postrojba doživljava teške trenutke. Nakon što je jedan dio bojne zauzeo isturene položaje u selu Bair-Popovac usljedio je žestoki napad iz svih vrsta naoružanja – iz agresorskih samohotki i minobacača, a tom prigodom poginula su četvorica branitelja, osam ih je teže, a šest lakše ranjeno. Ovaj agresorski napad izvršen je za vrijeme uspostavljenog primirja (13-tog primirja) u 6 sati ujutro.

Postrojba sa 500 pripadnika postrojba borbeno djeluje od 29. studenoga do 19. prosinca 1991. godine te u akciji „Orada“ u podoperaciji oslobađanja Grada Lipika operacije „Orkan 91“ – oslobađa 7. prosinca Kukunjevac i Dobrovac, te sudjeluje u oslobađanju Lipika, a onda se prebacuje u sami Pakrac.

Ratni uspjesi su veliki, ali i uz velike žrtve. Poginula su sedmorica branitelja, dvojica u šumi Turkovača, a petorica u samom Pakracu. Naglasit ću, kada smo oslobađali Kukunjevac ostavili smo slobodni koridor za izvlačenje civila.

Postrojba je vidno doprinijela u obrambenim i oslobodilačkim akcijama, uz velike žrtve. Poginula su sedamnaestorica hrvatskih branitelja, a oni su danas, i vječno, u koloni svih poginulih hrvatskih branitelja koji nas prate i bodre iz božanskih, nebeskih visina.

Za vrijeme „Sarajevskog primirja“ postrojba djeluje na području Brezovca, Livađana, Subocke i Jagme na dostignutoj crti naspram agresorskih snaga sastavljenih od odmetnutih Srba, pripadnika bivše JNA i njihovih paravojnih postrojbi na okupiranim područjima u zapadnoj Slavoniji. Kraj ratnog djelovanja 3/117.br. HV obilježen dana 6. srpnja 1992. godine kada se je u Križevce vratila 3. pješačka bojna iz sastava 117 brigade “R” Koprivničko-križevačke kao posljednja postrojba te ratne brigade koja se vratila sa zapadnoslavonske bojišnice i sa posljednje ratne zadaće prije nego će se temeljem novog ustroja oružanih snaga ta postrojba ugasiti dana 31. srpnja 1992. godine. Građani Križevaca svojim su braniteljima priredili veličanstveni doček. 3. pješačka bojna iz sastava 117 brigade “R” Koprivničko-križevačke bila je prva postrojba koja je u okviru te ratne postrojbe izvršila borbenu zadaću i bila je posljednja postrojba te ratne brigade koja se sa ratne zadaće vratila.

Početkom kolovoza 1992. godine u Križevcima se osniva nova ratna postrojba na tradicijama križevačkih ratnih postrojbi – 15. Potrbr HV koja će krajem godine proslaviti 30. obljetnicu, a koju ovom prilikom čestitam njenim pripadnicima. Veći dio pripadnike postrojbe je razvojačen, jedan dio priključio se je novoosnovanoj postrojbi, dio je službu u oružanim snagama RH u Centru za obuku vojnika ročnika u Koprivnici, dio u 145. Taktičkoj grupi, te u gardijskim postrojbama HV.

Uz čestitke svim pripadnicima postrojbe, moram izraziti i žalovanje obiteljima svih poginulih branitelja, ali i nažalost i obiteljima svih prerano umrlih hrvatskih branitelja s našega područja. Velika većina njih umrla je zbog posljedica ratnih trauma.

U svojoj Poslanici prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je, između ostaloga, izrijekom naveo: „Žrtve Domovinskog rata i sve obitelji stradalih branitelja domovine, moraju biti neprestanom brigom čitave državne zajednice“.

Blagoslovom ovoga skupa nastavljamo s našom kršćanskom, uljuđenom tradicijom koja je nepokolebljiva i nepobjediva, usprkos svim nedaćama u našoj ponekad i tragičnoj povijesti, ali i današnjici u vremenima koja nisu sasvim naklonjena pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i hrvatskim braniteljima. Optimizam je u našim dušama i srcima, a govor završavam domoljubnim pozdravom svim sudionicima proslave!

Za ovo naše druženje, za organizaciju proslave još jedanput zahvalimo se Ministarstvu hrvatskih branitelja, a posebno Mariju Vukojeviću.

Zahvalimo se i svim hrvatskim braniteljima da danas možemo svetkovati u demokratskom okružju u slobodnoj i samostalnom Hrvatskoj.

Čestitam svim sudionicima 31. obljetnicu osnutka 3. bojne iz sastava 117. – rekao na na kraju ratni zapovjednik 3. bojne iz sastava 117.koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske pukovnik Zvonko Beljo.

Ratni zapovjednik 117. “R” brigade Koprivničko – križevačke pukovnik Ivica Zgrebec kazao je da je ova brigada dala ogromne žrtve :

-“Bila je dobro organizirana i logistički dobro vođena pogotovo u nekim operacijama koje je izvodila sama, a to je oslobađanje Kukunjevca. ” – rekao je i čestitao obljetnicu.

Obratio se i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te istakao da je važno obilježavati te godišnjice i isticati istinu o Domovinskom ratu.

-“Važno je sjetiti se svih poginulih branitelja i prerano preminulih pripadnika vaše postrojbe. Županija podržava rad svih braniteljskih udruga, a najbitniji je projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu”. Zajedno sa Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije provodi se već niz godina sat povijesti u osnovnim i srednjim školama o Domovinskom ratu. Zadnje dvije godine pandemija nije dozvolila održavanje te nastave, ali ove godine će opet krenuti i nadam se da ćemo i dalje promicati istinu o Domovinskom ratu. Mladi ljudi trebaju znati istinu o Domovinskom ratu i trebaju cijeniti naše hrvatske branitelje” – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Predsjednik Skupštine općine Križevci u vrijeme Domovinskog rata Stjepan Palijan pozvao je branitelje na zajedništvo:

-“Moj poziv, dragi branitelji, je da ne dopustite da vas se ikada dijeli. Danas se, na žalost, hrvatsko društvo jako dijeli. Hrvatska se mogla roditi jedino u zajedništvu i u mukama koje su najviše osjetili hrvatski branitelji. Zato im veliko hvala, a slava onima koji su život dali. To su mučenici za domovinu Hrvatsku! – rekao je Stjepan Palijan.

Izaslanik ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja general pukovnik Drago Repinc čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja 3. bojne 117. brigade:

-“Pripadnici ove postrojbe bili su dragovoljci s ovog područja koji su dali značajan doprinos Domovinskom ratu. U vašim redovima bili su mladići bez posebnog vojnog znanja, ali s velikim srcem. Ovo je prilika da odamo priznanje svima vama i zahvalimo na vašem doprinosu u obrani i oslobađanju Hrvatske. Posebno se prisjećamo 17 poginulih branitelja iz redova 3. bojne, kao i 37 branitelja koji su, na žalost, poginuli s područja Križevaca. Njima i njihovim obiteljima zahvaljujemo na žrtvi za našu slobodu i neovisnost. Zahvaljujemo se i 57 branitelja koji su ranjeni, a naša srca su i uz sve one koji zbog fizičkih i psihičkih posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu danas nisu ovdje s nama. Uvijek, pa i ovom prigodom valja se podsjetiti da je naša sloboda izborena krvlju, a naša samostalna i neovisna država utemeljena na velikim žrtvama. ” – rekao je general pukovnik Drago Repinc.

17 pripadnika 3. bojne poginulo je u Domovinskom ratu: Miljenko Klobučar, Mario Jembrek, Goran Fugaj, Josip Blažinić, Darko Plentaj, Đuro Žarić, Željko Crnčić, Željko Herak, Vilim Pisačić, Dražen Jelušić, Renato Dubravec, Danko Kupec, Stjepan Sever, Željko Komar, Vladimir Ptiček, Željko Preksavec i Vinko Reich.

:

Nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje kod spomenika “Ponos branitelja – u znaku križa” zapaljena je 31 baklja kao simboli 31. godišnjice osnivanja 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske. Dr. sc. Đuro Škvorc predstavio je zatim Fotomonografiju 3. bojne, rad grupe autora posvećenu svim pripadnicima3. bojne, dragovoljcima koji su dali dio sebe u stvaranju i obrani Republike Hrvatske. Fotomonografija je jedan doprinos istini o Domovinskom ratu na području Zapadne Slavonije i trajno sjećanje na žrtvu branitelja s križevačkog područja.

ji/radiokrizevci.hr