Otvorena izložba “Sedamnaest zvijezda održivog razvoja”- poziv na hitno djelovanje i odgovornost

U Tjednu filantropije Zaklada „Zamah“ u suradnji s Udrugom K.V.A.R.K. i partnerima organizirala je otvorenje izložbe „Sedamnaest zvijezda održivog razvoja“.

Izložba je otvorena u ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine u Atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci. Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je naglasila dobru suradnju s Udrugom K.V.A R.K.

-“Drago mi je da ovaj Atrij može poslužiti za izlaganje radova naših umjetnika, mladih koji vole i njeguju likovnu kulturu i umjetnost. ” – rekla je Tea Hatadi.

Izvršni direktor Udruge K.V.A.R.K. Saša Lončarić kazao je da se izložba organizira u sklopu projekta 17 zvijezda održivog razvoja.

-“Tih 17 zvijezda se referira na 17 ciljeva održivog razvoja. Cilj je bio da potaknemo umjetnike, mlade ljude, učenike da na jedan vizualni način pokušaju dočarati kako oni vide održivi razvoj. Izložba je nastala našim filantropskim djelovanjem gradova, škola i svih nas koji na neki način doprinosimo boljitku zajednice. S ciljem koji potiče partnerstvo nevladinog sektora, partnerstvo institucija i svih organizacija koje rade na razvoju zajednice, htjeli smo na neki način ostvariti cilj. Nakon otvorenja, izložba će biti predstavljena u Vrbovcu, Čakovcu, Varaždinu i Sisku.” – rekao je Saša Lončarić.

Svoje radove izložili su članovi Udruge “Maslačak” Križevci pa je predsjednica Tamara Premuš zahvalila na partnerstvu i dugogodišnjoj suradnji s udrugama ZAMAH i K.V.A.R.K.

-“Sa Zakladom ZAMAH smo realizirali nekoliko građanskih akcija i inicijativa i rado smo se uključili i u ovaj projekt. Naši “Maslačci” su sa svojim voditeljicama izrađivali plakate i učili o održivom razvoju” – istakla je Tamara Premuš.

Učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” predstavili su svoje radove na teme zdravlja i blagostanja, odgovora na klimatske promjene, očuvanja vodenog okoliša i drugo. Njihova učiteljica Ana – Marija Smoljanec dodala je da su učenici razmatrali temu održivog razvoja i zajedništva i prikazali to na svojim radovima.

Izložba je poziv na hitno djelovanje i poziv na odgovornost i svijest da smo potrošili previše vremena upirući u druge koji će riješiti pitanje opstanka planeta Zemlje. Svakodnevno svjedočimo katastrofama, od dugih sušnih razdoblja, do silovitih nevremena i poplava. Izložba kroz interpretaciju umjetnika odražava ranjivost planeta i društva te potrebe promjenjivosti ciljeva održivoga razvoja i prilagodbe novim okolnostima u kojima se nalazimo mi kao ljudi, ali i cijeli planet.

Učenici osnovnih škola su stvorili kreativne radove koji pobuđuju maštu i potiču na promišljanje. Oni su, u sklopu tjedna filantropije koji se diljem Hrvatske obilježava uoči Europskog dana filantropije, 1. listopada, pokazali kako upravo djeca i svi ljudi mogu doprinijeti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

ji,lh/radiokrizevci.hr