U e-savjetovanju Prijedlog pravilnika za Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza

Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 9. rujna 2022. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Prijedlog pravilnika kojim se propisuje provedba 7,5 milijuna kuna vrijednog Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu. 

Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7 tisuća djelatnika, a zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta. Osnovni cilj ovog Programa je pružanje financijske pomoć proizvođačima sjemenskog kukuruza koji su se našli pogođeni krizom izazvanom ratom u Ukrajini. Uslijed krize došlo je do velikih oscilacija cijena merkantilnog kukuruza što je dovelo do otkazivanja ranije ugovorene zahtjevne i skupe sjemenske proizvodnje kukuruza u Hrvatskoj i trećim zemljama. Potporom se nastoji stabilizirati tržište, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave rata u Ukrajini.

Iznos potpore utvrđuje se prema prihvatljivim proizvodnim površinama na kojima se proizvodi sjemenski kukuruz i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini, pri čemu najviši iznos potpore po korisniku iznosi 35 tisuća eura, sa stopostotnim intenzitetom potpore za prihvatljive troškove.

E-savjetovanje dostupno je na poveznici.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: pixabay