U Hrvatsku stiže nevjerojatnih 350 tona novčanica koje ćemo posuditi iz Europe

Hrvatska narodna banka (HNB) će do kraja rujna sa svim bankama sklopiti ugovor o predopskrbi novčanicama eura nakon čega kreće u taj proces, a potom će ih od listopada distribuirati velikim poslovnim subjektima što je zahtjevan logistički i sigurnosni posao

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) su potvrdili da će u procesu predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati približno 350 tona novčanica eura koje su posuđene od jedne nacionalne središnje banke eurosustava. Predviđeno je da će Hrvatska posuđene novčanice vratiti tijekom sljedećih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

Prijevoz gotovog novca zahtjevan je logistički i sigurnosni posao za čega će se koristiti blindirana vozila. Zakonom o uvođenju eura predviđeno je da u predopskrbi HNB obavlja prijevoz novčanica eura vlastitim specijalnim vozilima uz pratnju policije, a kovanice će se prevoziti neobilježenim vozilima.

Sve novčanice i kovanice eura koje tvrtke i građani nabave u procesu predopskrbe trebaju čuvati odvojeno od svih ostalih novčanica i kovanica eura kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije dana službenog uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine.

‘Za predopskrbu će se koristiti svi apoeni novčanica eura serije 2 ‘Europa‘ koja uključuje 5, 10, 20, 50, 100 i 200 eura. U optjecaju nakon 1. siječnja 2023. nalazit će se i svi apoeni prve serije novčanica eura, koja uključuje apoene od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, dakle ukupno 13 različitih novčanica eura’, kažu u HNB-u.

Izvor: tportal

Foto: pixabay