Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 80 posto

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 80 posto, odnosno ukupno je u njega utisnuto 3,42 milijardi (kWh) kilowatsati plina, pokazuju današnji podaci Podzemnog skladišta Okoli.

Ukupno je sada u tom skladištu utisnuto 3,42 milijarde (kWh) kilowatsati plina, pri čemu je tijekom jučerašnjeg dana bilo utisnuto 23 milijuna kWh. Tako je s jučerašnjim danom, pokazuju ti podaci, hrvatsko skladište plina bilo zapunjeno 79 posto.

Ukupna potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi prostornih metara.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je potkraj kolovoza da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto.

Podsjetimo, Vlada je već ranije odobrila HEP-u zaduženje od 400 milijuna eura s ciljem zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli.

Također, Vlada priprema paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata kućanstvima, javnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima te svim ugroženim socijalnim skupinama, a spominje se iznos od oko šest milijardi kuna. Taj paket mjera bit će predstavljen ovoga tjedna.

Dokument koji je Reuters dobio na uvid pokazuje da će EU ministri energetike 9. rujna razgovarati o opcijama kako suzbiti snažan rast cijena energenata, uključujući i plina. Na tom  sastanku raspravljat će i o hitnim kreditnim linijama za sudionike na energetskim tržištima.

Europska skladišta plina krajem prošloga tjedna bila su na razini zapunjenosti od 80 posto, a pritom samo njemačka na razini od 85 posto.

Ipak, čak i ako njemačka skladišta budu do zime u potpunosti puna, ne bude li Rusija ponovno omogućila dotok plina, ta skladišta će biti prazna za 2,5 mjeseca.

Izvor: hrt

Foto: pixabay