Učenici i nastavnici SGŠ brali grožđe u školskom vinogradu
Vinova loza je dragocjena biljka koja traži najveću i najbrižniju skrb, potpunu odanost i ljubav, a berba grožđa je vrhunac godine u vinogradu. S berbom grožđa tek smo na početku puta koji vodi do dobrog i kvalitetnog vina. Taj put u Srednjoj gospodarskoj školi Križevci ove godine započeli su učenici 4.a razrednog odjela smjera Agrotehničar i nastavnica Zdravka Harmadi sa suradnicima u nastavi Mariom Mikecom i Gordanom Bužićem.
Prije berbe učenici su zajedno s nastavnicom izmjerili sadržaj šećera u grožđu pomoću refraktometra. Berbu su proveli ručno, nakon čega je grožđe transportirano do mjesta prerade. Učenici su obavili muljanje/runjenje grožđa, zatim prešanje masulja, nakon čega su dobili mošt koji je sumporen i stavljen na taloženje. Ovo je prva etapa procesa proizvodnje vina, a učenici su i ove godine odlično odradili taj posao.
Tekst: Zdravka Harmadi, dipl.ing.
SGŠ