Uz 70 godina Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba “80 godina arheologije na križevačkom području”

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u četvrtak navečer otvorena je treća, od ukupno četiri izložbe kojima križevački Muzej obilježava 70 godina djelovanja. Ovoga puta riječ je o izložbi “80 godina arheologije na križevačkom području” koju je pripremila muzejska savjetnica, arheologinja Lana Okroša Rožić.

Uvodno je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi podsjetila da je prva izložba, autora Ozrena Blageca, višeg kustosa obuhvaćala povijest Gradskog muzeja Križevci, a druga je bila “Put čipke” koju je radila kustosica Vesna Peršić Kovač iz koprivničkog Muzeja. Zahvalila je na ovoj izložbi muzejskoj savjetnici Lani Okroša Rožić, koja već 20 godina radi u Gradskom muzeju Križevci i zajedno je sa bivšim ravnateljem, arheologom Zoranom Homenom radila iskapanja na ovim područjima.

“Iskapanja su radili i Filozofski fakultet i Arheološki institut. Imamo pravo bogatstvo na ovom području, oko 48 nalazišta što je stvarno veliko bogatstvo” – rekla je Tea Hatadi.

“Ovom izložbom daje se prikaz tijeka razvoja arheologije na križevačkom području u proteklih 80 godina. Prvo iskopavanje na ovom području provedeno je ranih 40-tih godina na lokalitetu Hum kraj Apatovca. No, povijest arheologije na ovom području seže još od 1898. godine kada je gradski fizik Fran Gundrum Oriovčanin bio izabran za križevačkog povjerenika Narodnog muzeja u Zagrebu” – rekla je Lana Okroša Rožić.

Kronološki je govorila o razvoju arheologije, od prvih iskopavanja i djelatnosti Vjekoslava Dukića, učitelja u Apatovcu i Dubovcu koji je ovdje istraživao nalazišta, preko razdoblja od 1952. godine do dolaska arheologa u križevački Muzej i djelovanja upravitelja Dragutina Zajca. Zatim je obuhvatila djelatnost na području arheologije od 1977. godine do današnjih dana zaključivši da je potrebno nastaviti sa istraživanjima bogatih nalazišta na ovom području, no sve to ovisi o financijskim sredstvima.

Dr. sc. Tihomila Težak Gregl sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu otvorila je izložbu te izrazila zadovoljstvo vrijednostima nalazišta i izložbe.

“Ova izložba pokriva dva vrlo značajna jubileja: 70 godina muzeja i 80 godina arheoloških istraživanja. Na tome vam čestitam i možete biti ponosni na onu baštinu koju ovdje imate i nastavite je dalje čuvati ” – rekla je prof. Tihomila Težak Gregl.

Izložba se može razgledati do 29. listopada 2022. radnim danom od 10 do 13 i od 18 do 20 sati te subotom od 10 do 12 sati. Besplatno stručno vodstvo kroz izložbu održavat će se utorkom od 18 do 20 sati te 4., 6. i 10. listopada od 10 do 13 sati.

ji/radiokrizevci.hr