Večeras započinje FARO ART festival: empatija, neprolaznost, ljepota…

Već 4. godinu za redom u Križevcima se održava FARO ART festival s radionicama plesa, glume, crtanja, fotografiranja i rukotvorina. Radionice vode vrsni umjetnici koji svoje znanje žele podijeliti sa svima zainteresiranima za kreativno izražavanje i otkrivanje vlastitih talenata.

Festival se otvara 2. rujna u 19 sati izložbom fotografija Foto kluba iz Valpova, a održava se u prostoru Pokreta fokolara iza Grkokatoličke katedrale. 

  • “FARO ART festival je utjelovljenje jednog sna koji je započeo prije desetak godina promatrajući razne male i veće festivale. Željeli smo to utjeloviti u Križevcima u prostoru Pokreta fokolara iza Grkokatoličke katedrale. Dobio sam zamisao promatrajući neke festivale, Muzički biennale u Zagrebu pa festival u Mađarskoj gdje se udružuje pet sela i dovode vrhunsku umjetnost u prostore koji nisu predviđeni za umjetnost kao što su sjenici, štagljevi, voćnjaci, napuštena dvorišta… Sve to oživi i donese jednu novu svježinu jer gostuju vrhunski umjetnici. Taj san sam podijelio s Petrom Fabjanom i prije četiri godine uspjeli smo to pokrenuti: da bude trodnevni, međugeneracijski, međunarodni festival. Tri su riječi trajna vodilja festivala: empatija, neprolaznost i ljepota. Ove godine kao temu smo uzeli “Novi svijet”.” – kaže jedan od organizatora festivala Zdenko Horvat.

-“Festival razvija entuzijazam, posvećenosti mladih ljudima svih generacija. ” – kaže Josip Petrlić Pjer koji se proteklih godina uključivao u sadržaj festivala radionicom pisanja, scenskog nastupa, dramskom radionicom. Festival je vrlo širok, od glume, raznih radionica slikarskih tehnika, pisanja, plesa, glazbe…Sve što spaja ljude u obliku umjetnosti  je ovdje prezentirano. U radionicama su osobe od osnovne škole do starijih, dakle ljudi raznih godišta i profesija i svi oni pokazuju jedno poštovanje i zajedništvo. Ove godine uključujemo se kao “Soba priča Lilipjer” s radionicom izrade razglednica što će s polaznicima raditi Ljiljana Petrlić. Bit će to nešto novo, jer želimo uvijek nešto novo, mali korak naprijed.” – ističe Pjer.    

Festival je to umjetnosti, kreativnog izražavanja i maštovitosti te su pozvani posjetitelji da dođu i pogledaju. Na kraju festivala, u nedjelju u 15 sati sudionici će predstaviti svoja postignuća i radove na završnoj svečanosti.

ji/radiokrizevci.hr