Večeri udaraljkaša od 9. do 11. rujna u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige – glazbena poslastica u Križevcima

Još jedna glazbena poslastica u Križevcima, gradu kulture, glazbe  stiže iz Glazbene škole Alberta Štrige. Zajedno s križevačkom udrugom P.O.I.N.T.  križevačka Glazbena škola organizira je ovog vikenda 12. Večeri udaraljkaša. Umjesto na otvorenom, zbog vremenskih prilika održavaju se u Koncertnoj dvorani Glazbene škole.

Ovogodišnji udaraljkaški festival otvoren je u petak navečer koncertom učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci te Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Beograda pod vodstvom nastavnice Nevene Đorđević. Na otvorenju Večeri udaraljkaša obratio se organizator Josip Konfic koji je poželio dobrodošlicu svim ljubiteljima glazbe i udaraljkaških instrumenata. Koncert su održali najprije učenici Glazbene škole Alberta Štrige uz klavirsku pratnju Darka Golubića. Udaraljkaški odjel je u Križevcima osnovan 2004. godine i jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Hrvatskoj s brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim nagradama (HDGPP i Sonus).

Križevački udaraljkaši redovito nastupaju na svim gradskim manifestacijama, gostuju po glazbenim školama u Hrvatskoj i Sloveniji te na međunarodnim udaraljkaškim festivalima u Bjelovaru i Samoboru. Od 2017. godine udaraljkašku klasu, osim nastavnika Josipa Konfica, vodi nastavnica Maja Lončar, a od 2021. nastavnik udaraljki Štefan Đurković iste godine vodi udaraljkašku sekciju na projektu praizvedbe Krvavog križevačkog sabora skladatelja Davora Bobića u Gradskom tamburaškom orkestru Križevci.

Nakon mladih križevačkih udaraljkaša nastupili su gosti, učenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Beograda koja predstavlja jednu od najuspješnijih škola u Republici Srbiji. Učenici odsjeka za udaraljke tokom višegodišnjih aktivnosti nižu uspjehe na koncertnim nastupima i natjecanjima, a ovom prilikom predstavili su se i križevačkoj publici.

Subotnji program započinje bubnjarskom radionicom Uloga bubnjara u bendu pod vodstvom bubnjara Roberta Jambrušića, a središnji događaj je koncert Darka Karlecika iz Novog Sada nazivom Od Straha do Ultimatuma, nakon kojeg slijedi afterparty na kojemu nastupa Lovro Baričević, aka DJ Barilikum, a već tradicionalno Križevačka pivovara, Vinarija Korenko i bistra voda KALA zaduženi su za okrijepu svih posjetitelja.

U nedjelju u podne je udaraljkaška radionica Jake Strajnara iz Slovenije pod nazivom Osnove sviranja cajona, a koncertom At the Party studenata Muzičke akademije u Zagrebu s mentorom profesorom Markom Mihajlovićem zatvaramo ovogodišnji VUK.

Upad na sve radionice, koncerte i afterparty je slobodan, a pokrovitelji festivala su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija. Pozvani su ljubitelji glazbe da dođu na koncerte od 19 sati.

ji/radiokrizevci.hr