Za nasilje nema opravdanja – održana Javna akcija povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Križevcima je u petak održana Javna akcija senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Akciju je organizirala Udruga “HERA” Križevci u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Policijskom postajom Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci.

Akciju je svojim dolaskom podržao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić sa suradnicima koji je istakao da, bez obzira što u ovoj županiji nema toliko nasilja kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, važno je skrenuti pažnju na to i potaknuti žrtve nasilja da ga prijave kako bi im se moglo pomoći i kako bi se preveniralo nasilje u budućnosti.

” Svaka podrška je jako važna da i naši sugrađani čuju o tome, da znaju da treba reći NE nasilju nad ženama, ali i pomoći žrtvama nasilja. Naša županija je zajedno s Udrugom “HERA” uspjela riješiti projekt sigurne kuće, ali i osnaživanja kadrova koji se bave problematikom nasilja nad ženama te pomoći žrtvama nasilja za vrijeme nasilja te kada izađu iz sigurne kuće da im se omogući dostojanstven život. Projekt “Novi početak” uspješno se privodi kraju i sigurna kuća uskoro će profunkcionirati na novoj lokaciji. ” – kazao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić izjavila je:

“Mislim da smo kroz sve ove godine akcijama dosta postigli, a u ovom trenutku nam je prioritet senzibilizirati i pokrenuti institucije kako bi bolje radile svoj posao. Nužno je potrebna međuresorna suradnja da bi se rješavali slučajevi nasilja, ali i u preventivnom smislu u kojem i mi djelujemo. Sad imamo sigurnu kuću, ali zapravo je potrebno iz zajedničkog domaćinstva izmjestiti nasilnika, a ne žrtvu. Normalno je da muškarac koji vrši nasilje prema svojoj ženi i djeci i uništava im živote, ostaje u kući, da dalje živi i radi, dobije neku simboličnu kaznu, a žena mora otići, uzeti svoju djecu, promijeniti okolinu, ostati bez onog osnovnog za egzistenciju, smjestiti se u sigurnu kuću. Rješenje je smještaj u sigurnu kuću, ali što kasnije? To su sve pitanja na koja naše institucije, naše društvo mora znati odgovoriti. Moramo se truditi da napravimo najviše i najbolje što možemo. Imamo dobre zakone, ali često smo svjedoci da ih institucije ne provode kako bi trebalo” – ističe Verica Rupčić.

Grad Križevci podupire ovakve akcije i rad Udruge “Hera”, napominje pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel:

“Grad je partner “Heri” u nekoliko projekata i još dodatno sufinancira određene projektne aktivnosti. Želim poručiti svima da za nasilje nema opravdanja, sve osobe moraju biti svjesne da će svako nasilje biti kažnjeno. Zato moramo izraziti pohvalu “Heri”, Županiji i ostalim organizacijama što se trude osvijestiti građanstvo da ne smije doći do prakse nasilja. Svi instrumenti države, lokalno ili na nacionalnoj razini trebaju biti usmjereni tome da se svaki počinitelj obiteljskog nasilja kazni” – rekao je Sandro Novosel.

Predsjednica Udruge “Hera” Križevci Marina Švagelj Jažić dodala je da okupljanje sudionika akcije pokazuje dobru sinergiju lokalne i regionalne samouprave.

“To pokazuje isto tako i jedan senzibilitet i razumijevanje za problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. To je međuresorna suradnja u podršci upravo ovakvih javnih akcija senzibiliziranja građana i

građanki na problematiku obiteljskog nasilja.” – kazala je Marina Švagelj Jažić.

Tijekom javne akcije građani/ke su imali priliku dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te su dijeljeni letci i edukativni materijali sudionika akcije. Javna akcija održana je u sklopu projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja” kojeg financijski podržava Grad Križevci i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

ji/radiokrizevci.hr