Darivatelji krvi nesebično daju sebe za spas života i zdravlja – održan prijem gradonačelnika Rajna za darivatelje krvi

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn upriličio je u ponedjeljak u Hotelu Kalnik već tradicionalni prijem za višestruke darivatelje krvi s područja koje obuhvaća Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Prijem je održan povodom 25. listopada, Dana darivatelja krvi i bila je to prigoda da se darivateljima krvi zahvali za darovanu krv, na njihovoj humanosti i nesebičnosti te za izraženu plemenitost i ljubav prema čovjeku.

Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec koja je kazala:

“Upućujem vam zahvalnost, ali i divljenje jer vama koji ste već toliko puta dali krv taj čin možda predstavlja sasvim uobičajenu stvar. No, ako uzmemo u obzir da jedna doza može spasiti čak tri života, možemo reći da je ova prostorija večeras zaista ispunjena dobrotom i humanošću. Iako nas je u proteklih nekoliko godina na svim područjima, pa tako i na području dobrovoljnog darivanja krvi, pratila pandemija korona virusa možemo s ponosom reći kako su se usprkos tome sve planirane akcije uspjele održati.

Uspjeli smo dogovoriti i četiri dodatne akcije u općinama. Kontinuiranim sudjelovanjem u akcijama darivanja krvi, vi naši darivatelji polako ste došli do zaista impresivnog broja darivanja” – rekla je između ostalog ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec podsjetio je da križevačko Gradsko društvo Crvenog križa već 125 godina djeluje u mnogobrojnim humanitarnim i socijalnim aktivnostima, ali jedna od najplemenitijih i najprepoznatljivijih je dobrovoljno darivanje krvi koje se u Križevcima uspješno provodi već više od 60 godina.

“Krv je simbol života i nezamjenjiva tekućina u spašavanju života i vraćanju zdravlja oboljelima. Povećane su potrebe za krvlju, a u našem GDCK je 1040 aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi, od kojih 832 muškarca i 208 žena. U “Klubu 100″ naše županije imamo 25 naših darivatelja, a među njima je i jedna žena koja je 75 puta dala krv. Ove smo godine na 16 redovnih akcija prikupili 840 doza krvi” – rekao je Franjo Husinec te najavio da do kraja godine ostaju još četiri akcije i uputio čestitke darivateljima na njihovoj humanosti.

“Želio bih vam poručiti da nastavite i dalje sa svojim plemenitim radom, na ponos sviju nas, a najviše na dobrobit sviju onih kojima je krv najpotrebnija” – dodao je predsjednik GDCK Križevci Franjo Husinec.

Obratila se i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je istakla da u ovoj županiji dobrovoljno davanje krvi ima dugu povijest, a značaj i doprinos društava Crvenog križa u promicanju davalaštva potvrđuje činjenica da je prema broju davanja na 100 stanovnika ova županija od 2012. godine na prvom mjestu u Hrvatskoj.

“Već 154 darivatelja i darivateljice su članovi Kluba 100. Darivatelji su najhumaniji ljudi. Oni se osim darivanja krvi uključuju i u sve ostale humane akcije. Većina su i članovi interventnih timova, sudjelovali su u akcijama cijepljenja, u pomoći stanovništvu kada je bilo potrebno, podjelama humanitarne pomoći te se uključuju u sve aktivnosti naša tri društva u županiji” – naglasila je predsjednica Županijskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus te iznijela podatak da je na području županije prikupljena 7601 doza krvi.

Pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije Darko Masnec uputio je čestitke u ime župana Darka Korena i Županije. Osvrnuo se na Klub 1, odnosno darivatelje koji su prvi puta dali krv.

“Oni su budućnost i garancija da će se to nastaviti. Dobrovoljno davalaštvo zasniva se na tri osnovna načela: anonimnosti, dobrovoljnosti i besplatnosti. Dajete dio sebe na jedan human i ljudski način i spašavate živote” – rekao je pročelnik Darko Masnec, i sam darivatelj koji je već 96 puta darovao krv.

Na kraju je čestitke na plemenitosti i humanosti darivateljima uputio križevački gradonačelnik Mario Rajn.

“Raduje nas podatak o novim darivateljima krvi koji ulaze u ovu zajednicu, a više od svega bih volio da danas osjetite da vas ova zajednica prihvaća i s radošću dijeli s vama vaša prva darivanja. Ne treba tu puno riječi, vaša djela govore više od tisuću riječi, a na nama je da vam danas damo dužnu zahvalnost za vašu humanost i plemenitost .” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn. Zahvalio je i Gradskom društvu Crvenog križa Križevci na uspješnom radu i organizaciji akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Pročitana je čestitka koju su uz ovaj dan poslali predsjednik Hrvatskog Crvenog križa primarijus Josip Jelić i izvršni predsjednik HCK Robert Markt.
Uručena su priznanja i zahvalnice višestrukim darivateljima krvi, a u ime nagrađenih obratila se Milkica Vlah koja je pozvala sve koji žele i mogu da daju krv i uključe se u veliku humanu obitelj darivatelja krvi.

Priznanja i zahvalnice pripadaju:

1 davanje – žene – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

  1. Štefici Dvečko
  2. Mireli Đurđević
  3. Dragici Golec
  4. Mateji Jelak
  5. Nataši Pintić Pukec
  6. Andreji Rosler
  7. Petri Švec
  8. Alici Švogor
  9. Mariji Švogor
  10. Aldijani Tomić
  11. Ivi Bošnjak

1 davanje – muški – 1 davanje – žene – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

  1. Karlu Črnec
  2. Ivanu Habdiji
  3. Renatu Hudinec
  4. Renatu Iličiću
  5. Leonu Jagoiću
  6. Ivanu Klaudi
  7. Marku Kranjčeviću
  8. Domagoju Markoviću
  9. Robertu Petricu
  10. Kristijanu Plavecu
  11. Leonardu Radmaniću
  12. Rudolfu Rosleru
  13. Antoniu Stručiću
  14. Filipu Tomac
  15. Dejanu Žalac
  16. Tomislavu Budiću

25 davanja – žene: Valentina Špoljarec

40 davanja – muški: Tomislav Adam, Tomislav Ciglarić, Dinko Grdić, Miro Levak, Tomislav Matosović, Dražen Međimorec, Krunoslav Mikec, Denis Mikšić, Branko Nemčić, Matija Prepolec i Stjepan Vadla

35 davanja – žene: Gordana Benković, Ankica Ledinski i Durđica Mateković

50 davanja muški: Stjepan Budinski, Tomislav Kranjčević, Milan Latković, Zdravko Martinčević, Rudolf Teški, Tomislav Trninić

55 davanja – žene: Draženka Lendl, Milkica Vlah

75 davanja – muški: Zvonimir Šinko, Krunoslav Dubrava i Marijan Gudić

Obiteljska zahvalnica za DDK:

  1. Obitelj Lepčić (Milica i Matija)
  2. Obitelj Kossi (Anđelo i Antonio)

Završna zahvalnica

  1. Marijanu Roškeru
  2. Aleksi Novoselcu
  3. Barbari Baneković
  4. Milici Bartolec

ji/radiokriževci.hr