Održana panel diskusija o građanskom odgoju i obrazovanju u Križevcima

Udruge GONG I KVARK organizirale su u ponedjeljak panel diskusiju na temu “Kako će izgledati građanski odgoj i obrazovanje u našem gradu”.

O tome su govorili sudionici panela: ravnateljica Srednje škole Ivan Seljanec Gordana Juran Ratković, gradski pročelnik Sandro Novosel, predsjednica Savjeta mladih Grada Križevaca Sanela Stručić, upravitelj regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah Drago Vručinić i stručna suradnica u GONGU Damira Brunac.

Prema istraživanju političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj, koje je proveo GONG zajedno s GOOD inicijativom 2021. godine, učenici i učenice završnih razreda srednjih škola nemaju dovoljno razvijene kompetencije za uključivanje u demokratski život svojih zajednica. U usporedbi s istraživanjem političke pismenosti prije šest godina istaknuto je da prošle godine učenici i učenici imaju nižu razinu informiranosti, osim u pitanjima vezanima za aktualnu vlast, gdje je uočen značajan porast. Mladi niti o politici više znaju, niti su u njoj pripremljeniji sudjelovati više nego prethodnih godina.

Rezultati pokazuju da nije napravljen adekvatan pomak u razvoju i implementaciji Građanskog odgoja i obrazovanja koji bi trebao smanjiti uočene razlike i povećati političku pismenost svih učenika i učenica završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. Kako je rečeno, rezultati jasno ukazuju na potrebu sustavnog i kvalitetnog izvođenja građanskog odgoja i obrazovanja mladih, pri čemu je nužno da se ti procesi učenja odvijaju u sklopu zasebnog predmeta, u demokratskom ozračju škole.

Stručna suradnica u GONG- u Damira Brunac istakla je da je potrebno osnaživanje nastavnika u školama za provedbu različitih oblika građanskog odgoja kao što su edukacije i povezivanje organizacija civilnog društva s akterima iz obrazovnog sustava.

Ravnateljica Srednje škole “Ivan Seljanec” Gordana Juran Ratković kazala je da je neki vid takvog odgoja bio prisutan i prijašnjih godina, ispostavilo se da je zatim bio zanemaren u školstvu, da bi se ipak uvidjela potreba za građanskim odgojem. Istaknuto je da rezultati istraživanja političke pismenosti učenika ukazuju na potrebu sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja mladih.

“Možda nije loša ideja da se uvede kao fakultativni predmet” – kazala je Gordana Juran Ratković.

O značaju građanskog odgoja govorio je upravitelj regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” Drago Vručinić, dok se na ulogu Savjeta mladih osvrnula predsjednica Savjeta mladih Križevaca Sanela Stručić.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel govorio je o uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole.

Križevci su s Gradom Rijekom potpisali Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama. Sporazum je važan korak u uvođenju ove izvannastavne aktivnosti u pete, šeste, sedme i osme razrede križevačkih osnovnih škola. Izvannastavna aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te je Grad Križevci kao Grad-prijatelj djece i Grad za mlade, u sklopu projekta Europe Goes Local krenuo s pripremama za uvođenje ovog programa u križevačke osnovne škole. Očekuje se da bi njegova primjena počela iduće školske godine.

ji/radiokrizevci.hr