Križevački izviđači uživali u prostorijama Planinarskog društva “Kalnik”

Odred izviđača “Kalnik” Križevci – Jato “Orlovi” bili su u lovu na blago. Tražili su papiriće od kojih su sastavili obećanje poletaraca i 4 zakona poletaraca. Malo kasnije naučili su glavne i sporedne strane svijeta te su napravili priručni kompas. Sastanak jata “Lavovi” započeo je uz razgovor o dojmovima nakon akcije “Ulicama Varaždina”. Ponovili su strane svijeta, a zatim određivali poziciju stvari u prostoru na temelju strana svijeta. Zaključili su kako su strane svijeta nepromjenjive dok se lijeva i desna strana izmjenjuju ovisno o poziciji osobe, zato je bolje navoditi osobu prema strani svijeta umjesto “lijevo-desno”. Također su za kraj sastanka izradili priručni kompas a s pravim su odredili pravac sjevera.

Izviđači i istraživači imali su radionicu topografije u prostorijama Planinarskog društva “Kalnik”. Prvih sat vremena poslušali su teorijski dio osnova topografije, a zatim krenuli na praktični dio. Svatko je isprobao odrediti azimut uz pomoć kompasa, a nekoliko njih odredilo ga je i na karti nakon što je orijentiralo kartu prema sjeveru. Izviđači su na topografskoj karti pronalazili mjesta uz pomoć geografske širine i dužine.

“Zahvaljujemo gospodinu iz PD “Kalnik” koji je ujedno i naš bivši izviđač, na gostoprimstvu, izdvojenom vremenu i korisnoj radionici. Veselimo se ponovnom susretu na kojem će biti mnogo više praktičnog dijela u prirodi po lijepom vremenu. Prvo teorija, a zatim praksa” – objavili su izviđači na svojoj Facebook stranici.

(OIK)