Oni su ponos Hrvatske – u obitelji Hoblaj posvojena i udomljena djeca

Supružnici iz Međimurja, Vladimir i Marina Hoblaj posvojili su šestero djece, udomili su ih još puno više, ukupno preko 20-tero. Brinu se o njima pružajući im svoju ljubav i skrb, brigu i nježnost. Za svoj nesebičan trud i ljubav prema djeci 2018. godine dobili su nagradu “Ponos Hrvatske”. O svom radu i ljepoti udomljavanja rado svjedoče. Tako su o svom pozivu govorili u petak navečer u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice »Franjo Marković«. Nakon pozdravnih riječi Krunoslava Puškara iz udruge Hrvatska za život, Vladimir i Marina ispričali su svoju životnu priču i opisali kako je to živjeti u mnogobrojnoj obitelji te kakav put su prošli posvajajući i udomljavajući djecu.

-»Prva pomisao je da su djeca u ustanovama zbrinuta jer nisu gladna, na toplom su, imaju sustav školovanja. No, siroče kada navrši 18 godina, ostane siroče za cijeli život. Kako će dijete koje nikada nije vidjelo primjer obitelji osnovati svoju vlastitu obitelj? I u domovima smještena djeca imaju ljubavi, jer oni koji tu rade ne bi izabrali taj posao da nemaju ljubavi prema djeci, ali naša najdublja potreba je ona za vrijednošću, za identitetom i kome pripadaju. Djeca koja su kod nas, kao i ona koja su izašla iz tog sustava, doživljavaju nas kao svoju obitelj bez obzira što je prošlo vrijeme udomiteljstva i što izlaze iz tog sustava. Mislim da je to najviše što trebamo dati toj djeci. Država ne može riješiti taj problem, nego obitelji koje žele otvoriti svoj dom, svoje srce za djecu da živimo svoju duhovnost na takav praktičan način. « – rekao je Vlado Hoblaj.

Tako je učinila i obitelj Hoblaj i niti jednog trenutka nisu požalili.

Njegova supruga Marina dodala je da je najbolje pozvati djecu da ona sama govore o svom životu u udomiteljskoj obitelji. To su ovdje posvjedočili Maja, Dora i Igor, samo neki od brojne udomljene djece u obitelji Hoblaj.

– »Nedavno smo se nas dvoje udomljenih u ovoj obitelji oženili i donijeli odluku da i mi želimo nekom djetetu spasiti život i udomiti ga, kao što je to nama učinila obitelj Hoblaj.« – rekao je Igor koji je u ovoj obitelji proveo 12 godina.

Maja je 8 godina članica obitelji Hoblaj:

-»U svojoj biološkoj obitelji nisam živjela u dobrim uvjetima, često smo bili gladni i žedni, goli i bosi, na hladnoći. Nisam niti u školu išla sve dok nisam došla kod tete i od tada niti jedanput nisam izostala iz škole. Završila sam školu i imam planove za život. Oni su mi spasili život. « – rekla je Maja.

Udomiteljica Marina Hoblaj kazala je da je oduvijek željela imati puno djece i to joj se posvajanjem i udomljavanjem djece i ostvarilo. Ispričali su kako je teklo posvajanje i udomljavanje djece koju nitko nije htio, zapostavljene i bolesne djece .

Svojim pristupom bračni par Hoblaj želi potaknuti i druge na udomljavanje jer trenutno 1400 mališana čeka udomljavanje. Još 500 djece koji još nisu izuzeti od svojih obitelji čeka da uđe u domove. Velika je potreba da se ta djeca udome i da u tim obiteljima oni vide kako izgledaju obiteljski odnosi, kako biti čovjek, kako biti otac, majka, brat i sestra te da nauče kako jednog dana zasnovati vlastitu obitelj.

ji/radiokrizevci.hr