Predstavnici UIK-a Križevci sudjelovali na simpoziju osoba s invaliditetom

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske- SOIH u suorganizaciji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba, dana 24. i 25. listopada 2022. u Zagrebu održan je 27. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem kojem su prisustvovali Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci i Draženka Sakač, dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Tema 27. Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem bila je “Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama – od slogana do realnosti”.

Prvi dan glavne teme o kojima se govorilo na simpoziju bile su: Akcijski plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2024. – snažna podrška provedbi Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom; Novi Opći komentar na članak 27. Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom “Rad i zapošljavanje”; Izazovi u zapošljavanju osoba s invaliditetom; Integrativne radionice; Europska strategija za skrb; Prikaz mobilne aplikacije “Pristupačni Zagreb”; Izazovi, pozitivna iskustva i preporuke u pružanju podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; Predstavljanje rada skloništa za žene žrtve nasilja i Boćanje kao izazov za sportaše s invaliditetom. Također su se održale dvije Radionice o temama “ Žene s invaliditetom” i “ Mladi s invaliditetom”.

Drugi dan simpozija održala se Konferencija „Zajedno znanjem“ pod motom „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“. Konferencija se održala u okviru Razvojne suradnje u području centara znanja za društveni razvoj, a predstavila se I Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine kao izazov održivosti te iskustva i primjeri dobre prakse Centara znanja u područjima Uključiva i solidarna Hrvatska, Digitalna Hrvatska i Zelena i održiva Hrvatska.“