U križevačkoj Gimnaziji održat će se radionica “Nasilje u partnerskim vezama mladih”

Radionica pod nazivom “Nasilje u partnerskim vezama mladih” održat će se danas, početkom u 14:50h u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci u sklopu projekta Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar pri Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

U zadnjih nekoliko desetljeća sve je više istraživanja o nasilju u vezama koja su pokazala da postoji opravdan razlog za brigu zbog količine nasilja kojoj su mlade osobe izložene za vrijeme adolescencije i rane odrasle dobi. Nasilje u vezama je obrazac napadačkih i kontrolirajućih ponašanja koje jedna osoba koristi protiv druge kako bi stekla ili zadržala moć u odnosu. Osoba koja zlostavlja se namjerno ponaša tako da uzrokuje strah, degradaciju i ponižavanje druge osobe. Zlostavljanje može biti fizičko, seksualno, emocionalno i psihološko. Predstavlja ogroman društveni problem i pitanje javnog zdravlja.

Cilj radionice je potaknuti raspravu o seksističkim stavovima i vjerovanjima, prepoznati i razbiti uobičajene mitove o nasilju u intimnim vezama te potaknuti raspravu o znakovima koji upozoravaju na opasnost od nasilja i nasilnih ponašanja.

Voditeljica radionica je predsjednica Udruge HERA za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Marina Švagelj Jažić.