U sklopu Erasmus+ projekta “Prava sada!” učenici OŠ Sveti Petar Orehovec će putovati u Grčku i Italiju.

Na igralištu Orehovečke škole odvijalo se “međunarodno” natjecanje u kojem su Romima bile zavezane oči, Slovenci su smjeli trčati samo na jednoj nozi, Mađari su mogli brzo hodati, a Hrvati su smjeli normalno trčati. Ustvari nije to bilo nikakvo međunarodno natjecanje niti su sudionici bili Romi, Slovenci i Mađari nego su učenici 8. b igrali igru uloga na uvodnoj radionici Erasmus+ projekta “Rights now!” (“Prava sada!”).

Kako je objasnila koordinatorica projekta Stojanka Lesički, u tom će se projektu učiti o demokraciji i ljudskim pravima i baš je zato projekt započeo spomenutom igrom kako bismo shvatili da svi ljudi bez obzira na nacionalnost i ostale razlike trebaju imati jednaka prava. Ova igra bila je uvod u razgovor o pravednosti, moralu i ljudskom dostojanstvu.

Razgovarajući o pravednosti morali smo dati svoje mišljenje na pitanja poput ovog: – Slavica i Jozo su domari u jednoj osnovnoj školi. Slavica je ljuta jer je dobila plaću u iznosu od 1.500 kuna, a Jozo je za isti posao dobio plaću od 2.300 kuna.

Koordinatorica projekta objasnila je i da će u projektu „Prava sada!“ sudjelovati oba osma razreda. Tijekom projekta pripremat će podcast o kršenju ljudskih prava, a istraživanja o njihovom kršenju započet će nakon online susreta s pučkom pravobraniteljicom. Dogovaraju se i susreti s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom.

U sklopu projekta očekuje ih mobilnosti u partnerske škole iz Grčke i Italije. U Grčku će četiri učenice putovati krajem listopada, a 6 učenika putovat će u Italiju početkom ožujka iduće godine.

lh/radiokriževci

OLYMPUS DIGITAL CAMERA