Stručno-edukacijski izlet učenika iz križevačkih osnovnih škola na područje zapadne Slavonije

7. listopada nastavljen je projekt koji je započet 2015. godine, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, kojim je omogućeno učenicima osmih razreda osnovnih škola, zajedno sa svojim učiteljima povijesti, da obiđu prostore na pakračko-lipičkom i novljanskom bojištu na kojem su djelovale križevačke ratne postrojbe u tijeku 1991. godine te u vojno-redarstvenoj akciji Hrvatske vojske „Bljesak“ kada je to područje konačno oslobođeno od srpskog okupatora.

Upaljene su svijeće, uz prigodne govore o djelovanju križevačkih ratnih postrojbi, od pripadnika križevačke policije, 3. i 4. bojne iz sastava 117. brigade HV, 15. mpoad-a i 15.POtrbr na spomen-obilježjima na Barutani, u Daruvaru, Trokutu i Pakracu.

Osobiti dojam na učenike je ostavio posjet Muzeju vojne i ratne povijesti koji je ustanovio voditelj Muzeja Mario Tušek. Nekolicina učenika, pa čak i učenica izrazilo je želju da bi upisalo neku od vojnih škola i nastavili vojnu karijeru.

Naglašeno je u predavanjima da su ratni uspjesi plaćeni teškim materijalnim, ali još tegobnijim ljudskim žrtvama. Samo na tom području poginulo je dvadeset dvoje križevačkih branitelja.

Uz učenike i učitelje povijesti na izletu su sudjelovali članovi Udruge hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata i voditelji, i to: dr.sc. Đuro Škvorc, Mate Babić, Željko Beroš, Damir Čerić i Stevo Bradić

(pixabay)