Udruga “Agata” okruglim stolom obilježila Mjesec borbe protiv raka dojke

Povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke članice Kluba “Agata” Križevci organizirale su okrugli stol na kojem su sudionice bile onkologinja koprivničke bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Iva Kardum Fucak, predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić, socijalna radnica križevačkog Centra za socijalnu skrb Kristina Frtalić i predsjednica Udruge “Sveta Margareta” iz Dubrave Mira Turk. Moderatorica je bila psihologinja Sanela Štubelj. Prisutne je najprije pozdravila predsjednica Udruge “Agata” Melita Miščević, a zatim je dopredsjednica Nena Prosenečki govorila o svom iskustvu s ovom bolešću i emocijama koje je proživljavala.

O radu Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije i programima koje Liga provodi govorila je zatim predsjednica Andreja Lukić Suknaić koja je istakla da je prevencija najvažnija kako bi se spriječio ili rano otkrio rak.

Što se ranije otkrije rak dojke, veća je mogućnost izlječenja, kazala je zatim onkologinja Iva Kardum Fucak te istakla da je rak dojke najčešći rak kod žena. O tome na koji način oboljeli od karcinoma mogu dobiti podršku te važnosti da oboljele osobe na vrijeme dobiju informaciju o pružanju pomoći i skrbi kazala je socijalna radnica Kristina Frtalić, dok je predsjednica Udruge iz Dubrave Mira Turk kazala na koji način udruga pomaže oboljelim ženama.

Bilo je dosta pitanja upućenih gošćama te su prisutni mogli čuti riječi ohrabrenja, ali i poziv za samopregled dojki, odazivanje na nacionalne programe ranog otkrivanja bolesti te redovne preglede kod liječnika. Sve to može doprinijeti da se bolest otkrije što prije i omogući brže liječenje.

ji/radiokrizevci.hr