Održano natjecanje “Mladi orači” učenika SGŠ Križevci

Srednja gospodarska škola Križevci po prvi puta je organizirala natjecanje u oranju. Natjecali su se “Mladi orači”, odnosno učenici SGŠ na proizvodnim površinama škole u Širokom Brezju. Sudjelovao je veliki broj zainteresiranih učenika, čak 11 ekipa.

Svaka ekipa ima 2 člana, jedan član je vozač/orač, a drugi je pomoćnik koji ima zadatak da mu istrasira trasu za otvaranje prve brazde kako bi ona u potpunosti bila ravna.

Ravnatelj SGŠ Križevci Toni Svoboda službeno je otvorio natjecanje kazavši nekoliko riječi: “Drago mi je da smo se okupili ovdje u ovako velikom broju te se nadam da ovo neće biti prvi i zadnji puta nego da će od ove godine pa nadalje to postati tradicionalno gdje ćemo to pokušati proširiti u veći razmjerima. Zahvaljujem se nastavnicima, osobito kolegi Gordanu Bužić i Darku Novotni koji je ujedno predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije. Imamo stručne ljude koji mogu ovakav oblik natjecanja provesti na vrlo visokoj razini. Učenicima čestitam na odvažnosti i hrabrosti. Želim Vam puno uspjeha da brazde budu dobre,a suci da donesu poštene i dobre odluke te da oni najbolji pobijede!” – rekao je

Natjecanje je započelo otvaranjem prve brazde koja se orala plugom ravnjakom. Sudačka ekipa imala je zadatak ocijeniti pravac oranja, točnije kako je pravac napravljen, nalijeganje brazde s jedne i druge strane kako bi bilo jednoliko i čistoću brazde.

“S obzirom na to da smo Srednja gospodarska škola, nekadašnja Poljoprivredna škola, odlučili smo napraviti natjecanje u oranju kao što se natječemo na županijskom, državnom i svjetskom nivou. U ovom natjecanju se ne gleda snaga traktora, već što će učenici napraviti. Ore se na dubini od 18 do 22 cm, tako da za dvije ili tri brazde traktor ne mora biti jak. Prvenstveno u ovom natjecanju je najbitnija sama kvaliteta oranja” – ističe profesor SGŠ Križevci i predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni.

Natjecanje nije bilo ni malo lako organizirati, pa stoga zahvale idu tvrtki Hubzin promet, Poljocentar, PSC Ferenčak, Corteva te Visokom Gospodarskom Učilištu Križevci koji su doprinijeli svojim trudom i zalaganjem.

lh/radiokriževci, vd/radiokriževci