Igor Kudeljnjak o 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i Gradskom tamburaškom orkestru Križevci

Na 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara koji se ovog vikenda održava u Dugom Selu, među ostalim dirigentima je i Križevčanin Igor Kudeljnjak koji je u stručnom povjerenstvu.

“Meni je čast da sam u tom povjerenstvu za državno natjecanje, odnosno susret tamburaških orkestara i sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Održava se svake godine u cilju promoviranja amaterskog tamburaštva u Hrvatskoj.” – izjavio nam je Igor Kudeljnjak.

Ove godine sudjeluje čak 19 sastava iz svih krajeva Hrvatske, od ovog sjeverozapadnog dijela, do Slavonije, Dubrovnika, a iz ovog kraja sudjeluje KUD “Stari graničar” iz Cirkvene sa svojim tamburaškim sastavom.

“To mi je posebno drago jer svake godine oni postižu sve bolje rezultate. Već ih dugo pratim i stvarno mi je jako drago da su se ove godine plasirali na državni susret.

Vjerujem da će svi sudionici biti odlični i teško će biti odabrati. Prošli su već prednatjecanje i selektori su ih odabrali da nastupe na ovom susretu. Postoje četiri discipline: folklorni sastavi, folklorni orkestri i klasični sastavi, znači manji ansambli i klasični orkestri. Program je zapravo slobodan, ali ide se u smjeru da folklorni sastavi sviraju tradicijsku glazbu, a klasični nešto iz tamburaške ozbiljne glazbe” – rekao je Igor Kudeljnjak.

Gradski tamburaški orkestar Križevci ne nastupa na ovom susretu, a dirigent orkestra Igor Kudeljnjak obrazložio je:

“Križevački orkestar je samo prošle godine nastupio jer natjecanju ne mogu pristupiti profesionalni niti ansambli muzičkih škola. Tako se mi sa muzičkom školom nismo nikada mogli prijaviti na to natjecanje. Mogli smo nastupiti tek kad smo osnovali Gradski tamburaški orkestar i prošle godine smo osvojili Grand prix i nagradu Društva hrvatskih skladatelja. Odlučili smo da u narednom razdoblju rada Orkestra malo manje idemo na ove festivale i natjecanja u Hrvatskoj nego bi se viiše okušali vani. Naime, u našem orkestru sviraju i studenti te profesori tambure pa smatramo da nije zgodno da se natječemo s amaterima koji to rade iz ljubavi. Ako bude trebalo, mi možemo nekada nastupiti revijalno ili svakih nekoliko godina na susretu” – kaže Igor Kudeljnjak.

Dodao je da imaju jako puno projekata, a o njima i programima za slijedeću godinu dogovoriti će se na skupštini Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.

ji/radiokrizevci.hr