Dobrovoljno vatrogasno društvo Cubinec obilježilo 90-tu obljetnicu osnutka i djelovanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Cubinec u subotu je pod pokroviteljstvom Grada Križevaca svečano proslavilo svoj 90. rođendan. Popodnevni program započeo je postrojavanjem svečanog vatrogasnog ešalona ispred doma, a zatim je uslijedilo polaganje vijenca preminulim vatrogascima DVD-a Cubinec i poginulom branitelju Renatu Dubravcu, piše prigorski.hr.

Nakon blagoslova doma održana je svečana sjednica na kojoj su nazočili križevački gradonačelnik Mario Rajn, velečasni Franjo Faltak, ispred Koprivničko-križevačke županije županijski vijećnik Stjepan Peršin, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš, čelnik križevačke Vatrogasne zajednice Miroslav Petračija te predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bukovja, Dijankovca, Erdovca, Svetog Ivana Žabna, Križevaca, Apatovca, Treme Dvorišće, Poljane Križevačke, Srednjeg Dubovca, Svetog Martina, Starih Bošnjana, Svetog Petra Čvrsteca, Velikog Ravna, Majurca i Podgajca te brojni gosti, predstavnici sponzora i prijatelji Društva.

Program su dodatno uljepšale Križevačke mažoretkinje.

Zapovjednik Društva je Zoran Ježić, a izvješće o proteklom razdoblju podnijela je predsjednica Društva Željka Baštek. -DVD Cubinec osnovan je 1931. godine, a zapadni dio doma prikupljenim sredstvima članova i mještana, proširio se od 1982. do 1995. godine – kazala je predsjednica i dodala kako je 1997. godine uređivan i unutrašnji dio doma, te da je došlo do stagnacije do 2011. godine. -Danas smo zadovoljni i vjerujemo da ćemo uvijek imati vatrogasce koji će željeti raditi kao i mi – zaključila je.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn čestitao je na obljetnici istaknuvši kako Društvo ima bogatu povijest, čvrstu sadašnjost i kako vidi da je DVD Cubinec u usponu djelovanja. – Vatrogasci su plemeniti, odlučni, uvijek spremni uskočiti u zajednici. Križevci su najvatrogasniji grad i to nešto govori. Veselo brojimo do stotke i predanim radimo unaprijedite društvenu zajednicu. Iznimno mi je drago biti pokrovitelj ove manifestacije i primite najiskrenije čestitke – istaknuo je Rajn.

Županijski vijećnik Stjepan Peršin uputio je čestitke i u ime koprivničko-križevačkog župana Darka Korena. -I naša županija je vatrogasna županija. Institucije vode brigu o našim društvima, a nije lako održati DVD u malim sredinama, ali ovdje ste uspjeli – poručio je Peršin.

Predsjednik Darko Palaš rekao je kako DVD Cubinec ne slavi samo 90. godina od osnivanja, već i 130. godina od organiziranog vatrogastva. -Izvješće je prikazalo uspone i padove, ali i danas vatrogastvo u Cubincu postoji. Mladež i djeca koja su tu, jamac su da će Društvo postojati i dalje – kazao je Palaš i uručio plaketu predsjednici Društva.

Predsjednik Miroslav Petračija donio je dar Društvu u iznosu od 4 tisuće kuna. -Drago mi je da su ovdje djeca koja su provela tjedan dana na Pagu, gdje su vježbala i plivala. Čestitam vam 90. rođendan i da imate što više fešti, a što manje intervencija – kazao je Petračija.

Na kraju svečanosti dodijeljene su plakete, diplome,  plamenice, medalje i zahvalnice zaslužnim članovima i sponzorima. Donosimo bogatu galeriju iz Cubinca.