Održana autorska večer Emila Cossetta – Križevčanin Igor Kudeljnjak je novi dirigent tamburaškog orkestra HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a upriličio je autorsku večer Emila Cossetta, otvorivši tako novu sezonu svoga koncertnoga ciklusa U ozračju tambure. Na koncertu su izvedene neke od najpoznatijih Cossettovih skladbi za tamburaški orkestar.

Ususret novoj sezoni predstavljen je i novi dirigent tamburaškog orkestra HRT-a. Igor Kudeljnjak na toj je poziciji naslijedio najdugovječnijeg dirigenta orkestra, Sinišu Leopolda, koji je podršku svom bivšem ansamblu na ovome koncertu davao iz publike.

Inače član orkestra s gotovo dvadesetogodišnjim stažem, u razgovoru s voditeljicom programa Majom Ciglenečki, Kudeljnjak je progovorio o planovima orkestra u nadolazećoj sezoni te je najavio i neke novosti u radu orkestra; naime, orkestrom će na tri od sedam koncerata ciklusa U ozračju tambure ravnati gostujući dirigenti, a najavljena je i praizvedba skladbe rezidencijalnog skladatelja HRT-a u sezoni 2022./23., Petra Obradovića.

Kudeljnjak je kroz čitav koncert djelovao vrlo sugestivno, siguran u svoju umjetničku intenciju te je orkestar na njega jako dobro reagirao. U tamburaškim ansamblima i orkestrima nije rijedak slučaj da dojučerašnji kolega svirač postane voditelj ili dirigent, što često na koncu i ne ispadne kao najs(p)retnije rješenje. U slučaju Kudeljnjaka i glazbenika u orkestru, ovaj „transfer“ se za sada čini kao puni pogodak.

Tamburaši HRT-a jedni su od rijetkih, ako ne i jedini, koji sustavno njeguju zvuk kvintih tambura, tzv. Janković sustava. U razgovoru nakon koncerta Igor Kudeljnjak otkrio je kako je u dogovoru sa „seniorima“, članovima orkestra koji su intenzivno surađivali s Emilom Cossettom, odlučeno da će većina skladbi iz folklornog bazena sjeverozapadne Hrvatske biti izvedena na ovim tamburama arhaičnog prizvuka.

(Izvor: glazba.hr, foto:Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije)