Otvorena izložba Vinske ceste Križevci-Kalnik- Orehovec

U sklopu manifestacije Martinje po Križevačkim štatutima na vinskoj cesti Križevci-Kalnik-Orehovecu organizaciji Grada Križevci u petak je na informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice “Franjo Marković” otvorena izložba Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec.  

Slike slikara iz Križevaca i Pečuha nastale su na likovnoj koloniji na Vinskoj cesti Križevci-Kalnik-Orehovec održanoj od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine na Kalniku, u Svetom Petru Orehovcu i Širokom Brezju pod vodstvom profesora Zorana Homena. Slikari zastupljeni izložbom su: Ana Budija, Ivka Kajganić, Nevenka Galon, Ivan Kovačec, Đurđa Požgaj, Željka Rašidović, Katarina Sinjeri, Zdenka Vrabec, Alexandra Bagó, Péter Domján, Lajos Géczi, Viktória Geröly, Gyöngy Kalmár, Renáta Lengyel i Dániel Ollé. 

Uvodno se obratila knjižničarka Maja Petračija, a zatim Zoran Homen koji je istakao da je ovaj projekt dao izvrsne rezultate.

-“Bilo je to druženje slikara iz Križevaca i slikara iz Mađarske koji su studenti Likovne akademije. To je rezultiralo međusobnim upoznavanjem i sa novim tehnikama, načinima rada i načinima razmišljanja. U već pobranim vinogradima i krajobrazima oko vinograda oni su pronašli nešto interesantno u tom prostoru i nastali su vrlo zanimljivi likovni radovi. Dobili smo i nova iskustva od slikara iz Mađarske, a oni su vidjeli i kako mi radimo. To je mogućnost jedne nove suradnje i mislim da je takav susret i umjetnička kolonija dala svoj rezultat i opravdala samu ideju ” – rekao je Zoran Homen.

Izložbu su razgledali i gosti iz Čitluka i Kočana te projektni partneri iz Mađarske, a otvorio ju je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn:

-” Drago mi je da se ovime stvorilo jedno ozračje prijateljstva bez obzira na jezične barijere. Želim zahvaliti slikarima jer bez njihovog odaziva, bez ljudi sve ono što mi pripremamo kroz projekte ne bi bilo moguće. “rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Izložba se može razgledati do 18. studenog u radnom vremenu knjižnice.

ji/radiokriževci, lh/radiokriževci