U Križevcima se sastao Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija

U Križevcima će se od danas do 13. studenoga ove godine po 24. put održati Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, tradicionalna gospodarska manifestacija na kojoj se očekuje nastup oko 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, piše prigorski.hr.

Prije početka Sajma u Tehnološkom parku u Križevcima održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Koprivničko-križevački župan Darko Koren novinarima je rekao kako se 64. sjednica održava u Križevcima. – To nam je posebno značajno s obzirom da je danas i otvorenje Obrtničkog i gospodarskog sajma. Hvala i ministrici na dolasku – kazao je župan.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić rekao je kako su župani imali brojna pitanja vezana za poljoprivredu. -Na ovaj način smo dobili informacije iz prve ruke i znamo kako dalje provoditi naše projekte. Imali smo teme vezane na proračune županije i finaciranja ŽUC-eva, a usvojen je proračun Hrvatske zajednice županie i veći je od 580 tisuća eura – staknuo je Marušić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako je posebna pažnja posvećena utjecaju klimatskih nepogoda koja nas je zadesila u više navrata tijekom svibnja i lipnja na šest hrvatskih županija. -Isplatili smo iz državnog proračuna nadoknade, a župani su nas izvijestili ovakvom mjerom koja je prvi put uvedena. Financiramo i investicijsku obnovu oštećenih poljoprivrednih gospodarstava, a sufinanciramo i osiguranje. A nepogode poput suše možemo očekivati i dalje, ali obećajem poljoprivrdnicima da ćemo maksimalno i dalje pomagati. Osvrnuli smo se i na dosadašnju potrošnju iz fondova. Dogovorili smo projekt u vrijednosti 21 milijardu kuna – kazala je ministrica.

Ministrica Vučković zahvalila je predsjedniku Hrvatske zajednice županija na podršci i doprinosu tome da je hrvatski nacionalni strateški plan nedavno odobren od Eurospke komisije i sprema se za potpunu primjenu. Hvala što su nam pomogli da u javnost dospije naša poruka o važnosti proizvodnje hrane, brisanja granica između urbanog i ruralnog prostora i o važnosti postignutog sporazuma partnerstva između cijele hrvatske poljoprivrede i cijelog hrvatskog društva – poručila je.