Udruga “Maslačak” uspješno provela svoj prvi EU projekt “Budimo ruka podrške”

Održana je završna konferencija projekta “Budimo ruka podrške” koji je provela Udruga “Maslačak” Križevci. Ukupna vrijednost projekta je 413.397,82 HRK, a iznos sufinanciranja EU iz Europskog socijalnog fonda  351.388,15 HRK. Trajao je od 2. prosinca 2021. i završava 2. prosinca ove godine. Proveden je u suradnji s partnerima: Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ” iz Đurđevca. Voditeljice projekta bile su Martina Benjak Brezjan i Danijela Bočkaj.  Nakon uvodnih riječi predsjednice Udruge “Maslačak” Križevci Tamare Premuš, voditeljica projekta Danijela Bočkaj predstavila je rezultate projekta i provedene aktivnosti. Osnovni cilj projekta bio je doprinijeti razvoju i jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva te suradnje u lokalnoj zajednici, a realizirane aktivnosti su osposobljavanje za prikupljanje sredstava i transparentno vođenje organizacija, razvijanje socijalnih usluga i pružanje učinkovitih odgovora u kriznim situacijama te osvještavanje lokalne zajednice o važnosti organizacija civilnog društva i uslugama koje one pružaju. Projektom je 10 predstavnika organizacija civilnog društva osposobljeno za prikupljanje sredstava te transparentno

vođenje organizacija kroz edukacije, 55 predstavnika OCD-a i volontera osnaženo je za razvoj socijalnih usluga u zajednici, a članovi lokalne zajednice osviješteni su o važnosti OCD-a i uslugama koje one pružaju posebno uslijed kriznih situacija.

Projekt je konkretno doprinio razvoju OCD-a u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, unapređenju međusektorske suradnje te ublažavanju posljedica nastalih u kriznim situacijama. Provedbom ovog projekta kroz razne edukacije osnaženi su zaposlenici, osobe ovlaštene za zastupanje i volonteri u OCD-ima za pružanje socijalnih usluga u svojim lokalnim zajednicama, što doprinosi daljnjem razvoju usluga i društva u cjelini.

Zahvale su upućene projektnim partnerima kao i Centru za mlade Križevci te Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”. Čestitke na projektu i podršku Koprivničko-križevačke županije uputila je Maja Blažek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije te kazala da je ovo hvalevrijedan projekt:

-“Mi u županiji stojimo uz vas i nadamo se uspješnoj budućoj suradnji i još puno ovakvih završnih konferencija” – kazala je Maja Blažek. Obratili su se i predstavnici projektnih partnera te stručna suradnica Ana Ivančan  iskazavši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu.

ji/radiokrizevci.hr